Wat als … PayPal een bank wordt?

Op 04/04/16
Deel via

Plots hoor je fluisteren dat PayPal de ambitie koestert om zijn aanbod uit te breiden en een bank te worden. Verzinsels of de waarheid? En als het waar is, hoe zou die bank er dan uitzien?

Tijdens een recente presentatie kreeg John Rainey, financieel directeur bij PayPal, de volgende vraag: “Zou PayPal ooit een bank overnemen of er zelf een worden?” Hij antwoordde onomwonden dat hij niet inzag waarom niet. En dat is niet meer dan logisch, zegt Bob DeYoung, hoogleraar aan de University of Kansas School of Business: “Zolang PayPal buiten het traditioneel financieel systeem actief is, wordt zijn groeipotentieel afgeremd. Dat komt onder andere door de sterke concurrentie buiten het banksysteem.” Daar moet het bedrijf dus een oplossing voor vinden, bijvoorbeeld door een bank te worden.

Als bank zou PayPal een groter volume aan deposito’s kunnen aantrekken en bevolkingsgroepen aanspreken die nu nog geen bankdiensten gebruiken. Om PayPal te gebruiken moet je tot nu toe immers over een zichtrekening of debetkaart beschikken. Mensen die niet in het bankcircuit zitten, zouden wel gebruik kunnen maken van de PayPal-bankdiensten.

De Amerikaanse Federal Reserve werkt bovendien aan een systeem van realtime bankoverschrijvingen. Als PayPal deelneemt aan de traditionele financiële circuits kan het ogenblikkelijke geldoverschrijvingen mogelijk maken en behoren de tragere interbancaire overschrijvingen (die soms verscheidene dagen in beslag nemen) tot het verleden.

Een bankstatuut zou ook vleugels geven aan PayPal Credit, een geldreserve voor particulieren die vrijwel ongemerkt is uitgegroeid tot het mooie bedrag van 1,8 miljard euro (cijfer van vorig kwartaal).

Door zelf een bank te worden of er een over te nemen zou PayPal ook diverse financiële producten aan zijn diensten kunnen toevoegen, zoals een debetkaart. Die zou dan weer aan het P2P sociale betaalnetwerk Venmo kunnen gekoppeld worden. (Momenteel moet je je Venmo-account nog aan een klassieke bankkaart koppelen.)

Een bestaande speler overnemen zou natuurlijk de snelste oplossing zijn. De regels om een bank op te richten zijn immers niet mals en PayPal zou dan niet vanuit het niets een volledige bankinfrastructuur moeten opzetten.