Die vraag staat centraal in een studie van Flurry over de evoluties in de banksector. Gebruikers blijven hun mobiele messaging apps lang trouw. Kunnen ook de banken daarvan profiteren?
Messaging apps duiken steeds vaker op in de speeltuin van de banken. Wij hadden het hier al eerder over WeChat. Deze Chinese app eiste in de zomer van 2014 een plekje op onder de toepassingen om geld over te maken, te betalen en mobiel te kopen. En het gerucht dat al lang de rond doet, blijkt nu correct: met Facebook Messenger kan je sinds kort ook geld versturen.
Geen enkele messaging app lijkt tegenwoordig compleet zonder een functie die van ver of dichtbij aan banktoepassingen is gelinkt. Allemaal moeten ze eraan geloven, van Snapchat tot Twitter en Gmail. Niemand wil immers de boot missen van generatie Y, die verzot is op nieuwe technologieën en innovatie. Dat blijkt nogmaals uit de nieuwste studie van Flurry (nu eigendom van de groep Yahoo!). Vooral een titel op hun blog trok onze aandacht: “Messaging apps: het nieuwe gezicht van de retail bank.”
De studie meldt dat messaging apps dagelijks bijna 5 keer meer worden gebruikt dan de gemiddelde app. Wij zouden met z’n allen elke dag gemiddeld 8,9 keer met messaging bezig zijn. Er wordt dus nogal wat afgekletst online. Ook qua retentie scoort messaging hoog, op een maand twee keer en over een jaar zelfs 5 keer hoger. Wat betekent dit? Dat gebruikers hun vertrouwde messaging app ook na maanden nog blijven opstarten, terwijl ze veel andere apps al uit het oog zijn verloren.
Conclusie: de combinatie van een opmerkelijke gebruikstrouw en een aanzienlijk hogere gebruiksfrequentie dan gemiddeld betekent dat mobiele messaging apps op een steeds grotere klantentrouw kunnen rekenen. Ze bieden dus een ideaal platform om geleidelijk diensten voor geldoverschrijvingen te lanceren … en waarom tenslotte geen retail bank?