Wat is jouw profiel als mobiele betaler?

Op 11/10/15
Deel via

Een studie in 24 landen deelt consumenten die met een mobiel toestel betalen in categorieën in. Ben jij eerder vol vertrouwen, open, voorzichtig of onverschillig?

Ipsos publiceerde een studie die beslist interessant is, maar ook doet glimlachen. Ze gaat over mobiel betalen en vertelt de handelaars hoe ze je ertoe kunnen brengen om je dagelijkse gewoontes aan te passen.

Ipsos ontdekte verscheidene factoren die het gedrag van de consumenten beïnvloeden.

Een eerste factor is de mate waarin mensen de beveiliging van mobiele betalingen wantrouwen. Vervolgens hoe goed ze de nieuwe technologieën begrijpen en in welke mate ze ervoor openstaan. Eén vraag komt vaak terug: “Wat heb ik eraan?” Ook de technische ondersteuning bij de overgang speelt een rol en vooral: zijn consumenten bereid om mobiel te betalen en hun geografische locatie prijs te geven om in ruil voordelen te ontvangen?

De studie hanteert vier profielen om de verschillende meningen over mobiel betalen te beschrijven. Wat is jouw profiel?

1. Vertrouwen
Zij willen graag mobiel betalen of doen dat zelfs misschien al. Over het algemeen weten ze wat die nieuwe technologieën inhouden en hebben ze er vertrouwen in. Zij menen dat mobiel betalen hen kan helpen om hun geld beter te beheren. Het percentage consumenten dat vertrouwen heeft is groter op markten met een minder ontwikkelde betaalinfrastructuur, maar een grote penetratie van smartphones en mobiele telefoons bij de jongeren. China en India zijn goede voorbeelden van dergelijke landen.

2. Open
Zij willen hun mobiele telefoon graag gebruiken om te betalen, zodat ze hun geld beter kunnen beheren en gebruikmaken van klantentrouwprogramma’s. Maar ze hebben ook een probleem: ze weten nog niet goed waar ze mobiel zouden kunnen betalen of wie deze diensten aanbiedt. Japan, Zuid-Korea en China hebben het hoogste percentage “open” consumenten. Ongeveer één derde van de populatie met een mobiel toestel in Europa of Noord-Amerika is “open”.

3. Voorzichtig
Zij weten niet wie hen toegang tot mobiel betalen zou kunnen geven, waar ze die technologie zouden kunnen gebruiken en hoe zoiets in zijn werk gaat. En ze zijn niet overtuigd van de voordelen. Nog belangrijker: zij moeten gerustgesteld worden over de veiligheid van dergelijke betalingen. Je vindt deze mensen vooral in Canada, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

4. Onverschillig
Zij voelen zich goed geïnformeerd, maar willen heel bewust niet op die manier betalen, nu niet, maar ook later niet. Deze groep is het moeilijkste om te overtuigen: zij hebben geen enkele belangstelling voor het gebruik van hun mobiele telefoon voor betalingen. In Frankrijk en Duitsland is de onverschilligheid het grootste.