Eind mei bespraken drie boegbeelden van de financiële wereld de toekomst van mobiele betalingen op een congres. Zij waren het erover eens dat wearable technologieën mobiel betalen sneller en gemakkelijker zullen maken.
Eind mei vond in San Francisco het Wearable World Congress plaats. Het bleek grote aantrekkingskracht uit te oefenen op enerzijds specialisten in geconnecteerde objecten en anderzijds vooraanstaande vertegenwoordigers uit de betaalsector. Tijdens een panelgesprek bogen executives van Capital One, MasterCard en PayPal zich over de rol van wearable technologieën voor de ontwikkeling van betaaltechnologieën.
Het magazine CIO bracht verslag uit over hun discussie. Stéphane Wyper (MasterCard) wees erop dat zijn bedrijf vooral de klantentrouw wil verhogen met gadgets zoals slimme armbandjes of horloges.
Capital One maakt eerder gebruik van wearables om klanten te informeren en meer verantwoorde aankoopbeslissingen te laten nemen. Data zoals de plaats waar iemand zich bevindt of de analyse van zijn gedrag zijn daarbij nuttig. MasterCard bevestigt: “De toekomst van mobiele betalingen is afhankelijk van een contextgebaseerde predictieve analyse.” In mensentaal luidt dit: “Als je op een bepaalde plek vaak dezelfde service gebruikt, dan kunnen wij voorspellen wat je gaat doen en je advies geven of je leven eenvoudiger maken.”
Voor het hoofd van de “wallet”-afdeling van PayPal, Varun Krishna, zijn computertjes die je op je lichaam draagt een buitenkans om “meer geconnecteerde en gepersonaliseerde ervaringen” te bieden. Wearables kunnen trouwens nog veel meer dan betalingen vergemakkelijken en ons gedrag analyseren: ze vergroten de klantentrouw, bijvoorbeeld door de toegangstickets voor een evenement te digitaliseren, zodat we niet eens meer onze telefoon uit onze zak moeten halen.
Maar er is een voorwaarde: de consument moet ervan overtuigd blijven dat zijn gegevens te goeder trouw worden gebruikt, zegt Angie Moody (Capital One): “Want als wij het vertrouwen van de klant kwijtspelen, wordt het heel, heel moeilijk om die breuk te herstellen.”