In China zet de eerste 100% online en mobiele bank momenteel haar eerste stappen. Webank is trouwens niet het geesteskind van een bank, maar van … erg populaire internetreus WeChat.
De groep Tencent opende op 18 januari een historische website: die van de eerste online privébank in China. Momenteel is deze website nog erg rudimentair. Je vindt er alleen het logo van de instelling en een QR-code om informatie te verkrijgen en de mobiele app te downloaden.
Maar Webank heeft ook al beloofd dat de bank een gezichtsherkenningssysteem voor camera’s gaat installeren waarmee je bankleningen kan aanvragen. Ze reproduceert ook in zekere mate het Amerikaanse systeem dat het hele kredietverleden van een klant uitspit en nagaat hoe het met het terugbetalingsgedrag zit. Hoe betrouwbaarder een klant is, hoe beter de rentevoet die hij krijgt aangeboden. Webank stimuleert ook het gebruik van microkredieten, een praktijk die in China sterk verspreid is.
WeBank is een van de vijf met privégeld gefinancierde banken die de toestemming hebben om in China activiteiten te ontplooien. Op 5 januari heeft premier Li Keqiang symbolisch de eerste lening (van ongeveer € 5.000) die door de online instelling werd toegekend voor de camera’s bekrachtigd. Hij verklaarde daarbij: “Online bankactiviteiten zijn een belangrijke stap in de financiële hervorming van China. Ze zullen het mogelijk maken om de kosten te verlagen en de grote, publieke financiële instellingen dwingen om hun voorbijgestreefde economische modellen aan te passen.”
De technologie is het eerste doel. Gu Min, de voorzitter van de bank, wierf voor de lancering ongeveer 450 man personeel aan. Meer dan 60% van hen werkt in technologische afdelingen. De bank zal alleen op internet actief zijn en geen enkel kantoor openen.
Het bedrijf Tencent Holdings, dat WeChat uitbaat, de populairste berichtendienst van het land, is met 30% de grootste aandeelhouder van WeBank. In augustus 2014 begon de groep zijn eerste financiële activiteiten te ontplooien. Je kon toen onder andere stickers aankopen of deelnemen aan videogames. Toen ging het er volgens het bedrijf om dat mensen de stap zouden zetten van een berichtendienst naar mobiele elektronische handel en dat ze de kans zouden krijgen om hun WeChat-account te linken aan een traditionele bankkaart. Je zou zeggen dat de weg sindsdien openligt …
Nog een opmerking: WeBank heeft geen enkele band met de Italiaanse bank met dezelfde naam die in 1999 werd gelanceerd.