WeChat schrijft geld over

Op 06/08/14
Deel via

Deze Chinese messengerapplicatie is veel meer dan een chatapp. Voortaan is ook geld overschrijven, betalen en e-commerce mogelijk.

Gebruik je Viber, Skype, Whatsapp of BBM? In China trilt WeChat in de broekzak van mobiele surfers. Drie jaar na zijn oprichting heeft WeChat al meer dan 300 miljoen gebruikers. Het Chinese goudhaantje genereert overigens meer inkomsten dan het Amerikaanse Whatsapp, nu een dochter van Facebook.

Net als zijn concurrenten kun je WeChat gratis downloaden op je mobieltje (iPhone, Android, Windows Phone, Symbian, BlackBerry) of op je computer. De app zet je beetje bij beetje aan om geld uit te geven, bijvoorbeeld stickers kopen of deelnemen aan videogames (80 % van zijn inkomsten). Zijn geheim? Wat je koopt is nooit echt duur, hoogstens enkele tientallen eurocent.

Maar er is nog meer. WeChat wil evolueren van het messagingtijdperk naar dat van de mobiele e-commerce. Zo kun je je WeChat-account linken aan een traditionele bankkaart. Je beheert je rekening, maar je kunt ook geld overschrijven. Net als bij Sina
Weibo, de tegenhanger van Twitter in China, waarmee gebruikers onderling via een mobiele app geld kunnen uitwisselen.

En dat is maar één aspect van de nieuwe strategie. In China kun je via WeChat aanloggen bij merken en bedrijven. Ben je ingelogd, dan kun je de klantendienst contacteren, aankopen doen of een getrouwheidskaart krijgen zonder over te schakelen naar een andere app. Voorbeelden? Pacific Coffee, de Chinese Starbucks, is een van de partners. Je drankje bestel je met de app (soort, aantal kopjes, grootte). Ook de betaling gaat via WeChat. Taxi nodig? Die kun je sinds januari 2014 ook via WeChat bestellen. De eerste maand was meteen goed voor meer dan 21 miljoen bestellingen. Van een succes gesproken!