Weeleo lanceert mobiel wisselkantoor

Op 21/12/14
Deel via

Een beetje zoals Uber in de sector van het personenvervoer doet, biedt de Franse start-up Weeleo een alternatief voor wisselkantoren. Particulieren wisselen geld zonder tussenpersonen … en dus zonder commissie. Hoe werkt het?

Volgens Weeleo ben je gemiddeld 12% van de gewisselde bedragen kwijt aan de commissie voor een klassiek wisselkantoor. Een mobiele app voor de iPhone – in het Engels en Frans – moet daar verandering in brengen. Particulieren wisselen voortaan onder elkaar deviezen uit, tegen de dagkoers en kosteloos.

Heb je nog een paar ponden over van je laatste trip naar Londen? Slingeren er nog dollars rond in je bureaulade? Waarom zou je ze niet wisselen tegen euro’s bij iemand die vreemde deviezen nodig heeft? De service die Weeleo aan particulieren aanbiedt, is vrij eenvoudig. Je downloadt de app voor de iPhone (en je maakt een profiel aan, waarin je enkele persoonlijke gegevens moet prijsgeven). Dit profiel maakt toekomstige wisselverrichtingen mogelijk. Android-gebruikers moeten nog even wachten …

Als je geld nodig hebt, voer je de gezochte munt in, het bedrag, de plaats en het moment waarop je wil wisselen. Het platform brengt je in contact met de beschikbare aanbiedingen. Je neemt telefonisch of via een instant messaging-systeem contact op met andere gebruikers.

Aangezien het om cash geld gaat, moet je de tegenpartij natuurlijk ergens ontmoeten om je deviezen te overhandigen. Maar kan je iemand vertrouwen op basis van zijn profiel? Daarom krijg je bij elke “transactie” de kans om een opmerking en commentaar op de website achter te laten, zoals bij Uber of eBay.

Een video legt uit hoe Weeleo in werkelijkheid functioneert.Weeleo is nog volledig gratis. Momenteel raak je hiermee zowat overal in Frankrijk van je vreemde deviezen af, maar ook in Brussel, Londen, New York, … Zonder veel marketinginspanningen zou Weeleo al meer dan 1.000 transacties mogelijk hebben gemaakt.