Weg met het wachtwoord!

Op 13/01/16
Deel via

Deutsche Bank wil eens en voor altijd komaf maken met wachtwoorden. Ook zonder wachtwoorden moet veilig bankieren mogelijk zijn. Maar wat komt er in de plaats?

Wie heeft het nog nooit meegemaakt? De beangstigende vaststelling dat je je wachtwoord bent vergeten en dat het e-mailadres dat je had gebruikt om het aan te maken, niet meer bestaat … Als het experiment van Deutsche Bank succesvol blijkt en navolging krijgt, behoort die nachtmerrie tot het verleden.

Deutsche Bank probeert samen met het Amerikaanse bedrijf Callsign een alternatief voor wachtwoorden uit te werken. De authenticatieoplossing die de Duitse bank ontwikkelt, steunt op een analyse van het smartphonegebruik.

Callsign ontwikkelde een programma dat op basis van een vijftigtal factoren een biometrisch portret van de eigenaar van de mobiele telefoon creëert. Denk aan vingerafdrukken en een foto van het gezicht van de gebruiker, maar ook meer innoverende factoren zoals de manier waarop iemand zijn telefoon vasthoudt of het scherm aanraakt. Met zo’n volledig profiel is de bank vrijwel absoluut zeker dat de persoon die een betaling uitvoert ook de eigenaar van de bankrekening en van de mobiele telefoon is. Deutsche Bank is ervan overtuigd dat een dergelijke optimalisatie van de beveiligingscriteria van transacties de nog vrij grote weerstand tegen mobiele betalingen aanzienlijk kan verminderen, waarna dat betaalsysteem zich bliksemsnel zal ontwikkelen.

Men is het erover eens dat de beveiliging van transacties met wachtwoorden lacunes vertoont, met heel wat fraude tot gevolg, onder andere in de sector van de e-commerce. Daarom zoeken nog andere partijen naar alternatieven. In Frankrijk denken de spelers in de banksector bijvoorbeeld aan een systeem van een organisch cryptogram op de kredietinstrumenten dat regelmatig zou veranderen of een authenticatieoplossing met stemondersteuning.

Als Deutsche Bank erin slaagt om mobiele betalingen beter te beveiligen, dan kan ze deze ontwikkelen voor omvangrijkere klanten die ook grote bedragen mobiel willen overschrijven. Momenteel is het bedrag bij mobiele betalingen beperkt, tenzij de bank haar toestemming geeft. Die toestemmingsaanvraag zou dan wegvallen.