Welk model voor de mobiele bank?

Op 27/01/16
Deel via

Om een digitale bank te worden, heb je meer nodig dan een leuke naam, vindt Jim Marous van de website The Financial Brand. En ook meer dan een mobiele app. Is de succesformule dan toch niet zo eenvoudig? IBM geeft alvast enkele aanwijzingen.

Wij willen hier helemaal niet beweren dat enkele alinea’s volstaan om alle ingrediënten van een mobiele bank te beschrijven. Want een bank oprichten is een traag en complex proces.

Alleen het grote principe, dan? Elk product of dienst moet in digitaal formaat beschikbaar zijn. Dat kan eigenlijk op twee manieren: ofwel herstructureer je de funderingen van de activiteiten van een traditionele bank, ofwel vertrek je van een wit blad en bouw je integraal een totaal nieuwe infrastructuur uit.

IBM publiceerde hierover onlangs een witboek. Dit zijn de grote lijnen ervan.

Als het gaat over een strategie voor digitale evolutie, onderscheiden wij vier grote categorieën van financiële instellingen. Om te beginnen is er de traditionele bank die een digitaal merk ontwikkelt. Omdat zij haar klanten wil behouden, creëert zij parallel een medium voor nieuwe marktsegmenten. Dan komt de bank die een digitaal communicatiekanaal ontwikkelt, met specifieke aandacht voor de gebruikerservaring. Een derde model is het creëren van een digitaal filiaal, dat een ander businessmodel hanteert dan de klassieke bank. En ten slotte bouwt de “native” digitale bank haar intrinsiek waardenaanbod uit rond de digitale technologieën.

Al deze modellen worden gekenmerkt door drie onmisbare factoren: schaalvoordelen, een nauwkeurig afgebakende doelgroep een perfecte ervaring bieden en extra marges dankzij een complexer aanbod van producten en diensten dat bijgevolg meer opbrengt.

De traditionele banken mogen dan al voordeel halen uit hun omvang en reputatie, ze hebben vaak ook een loggere organisatie, die hun innovatie- en aanpassingscapaciteit mogelijk in de weg staat. Start-ups uit de ”fintech” profiteren van een lichtere, flexibelere structuur, zegt Jim Marous, waardoor zij in staat zijn om sneller en meer gepersonaliseerd te reageren.

Hoe dan ook, evolueren naar een digitale bank kan niet zonder een complete visie, die zowel de strategie en de technologieën als de processen en de klanten omvat.