Welke kaart kies je het best op vakantie?

Door Geoffroy Delcour, Op 02/06/15
Deel via

Eenvoudige info om verstandig te betalen en geld te besparen.

Omdat op reis gaan al genoeg centen kost, heb ik me in de tarievenlijst verdiept om na te gaan welke kaart het interessantst is in het buitenland. Ik moet toegeven, het was niet eenvoudig om een duidelijk onderscheid te maken tussen de eurozone, de EER-zone (Europese Economische Ruimte) en transacties in euro buiten de eurozone (ja ja, dat kan!). Maar het is gelukt!

Sneeuwbollen

Betalingen en geldopneming in euro, in de eurozone

In de eurozone ligt het voor de hand en gebruik je je Hello- of Hello4You debetkaart als je zeker wilt zijn geen kosten te moeten betalen. geldopneming en betalingen zijn er immers gratis, net als in België.

Met je Hello prepaid kaart of je Hello kredietkaart zijn betalingen ook gratis, maar geldopneming aan geldautomaten dan weer niet. Goed om te weten: ben je Hello4You member, dan zijn zelfs je geldopneming gratis met je Hello Prepaid card!

Prepaid card

Betaling en geldopneming in andere valuta

Wanneer je betaalt of geld opvraagt in vreemde munt betaal je wisselkosten, welke kaart je ook gebruikt. Het tarief is nagenoeg hetzelfde voor de drie kaarten (1,60% tot 1,63% van het bedrag). Het zijn de behandelingskosten die het verschil maken. En die zijn niet dezelfde naargelang de kaart, zelfs niet naargelang het soort transactie.

Om te betalen, geef je beter de voorkeur aan je Hello Prepaid card of Hello kredietkaart want met die kaarten betaal je geen behandelingskosten voor dit soort transactie. Je betaalt alleen wisselkosten. Concreet: voor een betaling gelijk aan €100 in vreemde munt, zul je voor €101,60 worden gedebiteerd. Met je debetkaart (Hello of Hello4You) zou je voor €102,84 worden gedebiteerd. Dat is toch iets meer dan een euro verschil...

Kredietkaart

Geld opvragen vermijd je best zo veel mogelijk, want dat kost een hoop. En dat is niet alleen bij Hello bank! zo: bij eender welke bank is geld opvragen in een vreemde munt superduur. Behalve als je Hello4You member bent en je een Hello Prepaid card hebt! Dan is het supervoordelig want er worden geen behandelingskosten aangerekend, alleen de veelbesproken wisselkosten. Voor een opvraging van €100 in vreemde munt, word je voor €101,60 gedebiteerd. En ben je Hello member, kies dan ook voor de Hello Prepaid card. Geen prepaid kaart? Het zal je misschien verbazen, maar voor geldopneming van minder dan €500 verkies je beter je Hello debetkaart. Boven de €500 is je Hello kredietkaart het interessantst.

Goed om te weten: wil je je debetkaart (Hello of Hello4You) buiten Europa gebruiken, vraag dan aan het Hello Team om de Maestro-functie te deblokkeren. En ook om je Hello kredietkaart te gebruiken in de Verenigde Staten, moet je aan het Hello Team vragen om deze te activeren.

We onthouden:

  • Eurozone: je betaalt en vraagt gratis geld op met je debetkaart (Hello of Hello4You).
  • Vreemde munt: betalen doe je beter met je kaart (prepaid kaart Hello of Hello kredietkaart) om zo weinig mogelijk cash te moeten opvragen. En vraag je toch cash op, dan neem je het nodige bedrag in één keer op (één transactie) om meerdere behandelingskosten te vermijden.
  • Hello4You member: de fysieke Hello Prepaid card is dé kaart waarmee je zo weinig mogelijk kosten betaalt. En vooral, voor jou is ze gratis!

  Goeie reis!Hello Prepaid card 


Hello kredietkaartDe informatie in dit artikel is gebaseerd op de tarieven van toepassing op 1 juni 2015.