What’s up on social media

Op 27/11/13
Deel via

Havas Media en BNP Paribas Fortis hebben een onderzoek gevoerd naar het belang en de evolutie van sociale media in België. Een samenvatting.Op  vraag van BNP Paribas Fortis bracht Havas Media de sociale media in België in kaart en belichtte het de belangrijkste nieuwigheden en trends bij de verschillende marktspelers.

Een blik op de statistieken laat ons enkele belangrijke cijfers zijn:

Facebook: ons land telt niet minder dan 5,4 miljoen Facebook-profielen. En 80% van de internetgebruikers in België heeft ook een account: meer dan 66 % opent Facebook dagelijks en meer dan 85 % vertoeft minstens één keer per week op het sociale netwerk. Maandelijks surfen 3 miljoen Belgen met hun smartphone naar Facebook en leest 90 % van de smartphonebezitters minstens één keer per dag zijn ‘news feed’. Facebook concentreert zich trouwens op zijn mobiele versie. Niet verwonderlijk, want zijn reclame-inkomsten zijn er spectaculair gestegen (+41 %).

YouTube: mannen (54 %) surfen vaker naar YouTube dan vrouwen (46 %). Je vindt er alle leeftijdscategorieën: voor de categorieën 15-24 jaar en de 55-plussers  zijn de percentages zelfs vergelijkbaar (van 18,4 tot 21,7 %). In vergelijking met september 2013 is het aantal bekeken filmpjes gestegen met ongeveer 480 %! In België telt YouTube iets meer dan 4 miljoen unieke bezoekers.

Twitter: het netwerk van het vogeltje is niet meteen transparant als het over cijferresultaten gaat. We schatten het aantal Twitter-profielen in België op ongeveer 500.000. De beursintroductie van het merk en de reclameoplossingen bij ons zouden de komende maanden een gunstig effect moeten hebben op de gegevenskwaliteit.

LinkedIn: momenteel is dit het sterkst groeiende sociale medium in ons land. LinkedIn tel 1,75 miljoen Belgische profielen.

Foursquare, Pinterest, Vine en Slideshare brengen de grote massa niet meteen in beweging. Ze zijn goed voor respectievelijk 144.000, 154.000, 53.000 en 121.000 unieke bezoekers. Pinterest trekt voornamelijk vrouwen aan (60,5 %), Vine, dat weliswaar geen hoge cijfers kan voorleggen, is er toch in geslaagd Instagram de loef af te steken als het gaat om de meest gedownloade apps (Instagram klokt bij ons wel af op 536.000 unieke bezoekers). De merkgebonden Vine-filmpjes worden viermaal meer gedeeld dan traditionele filmpjes.

Nieuw onder de zon?

Facebook kondigt tegen eind 2013 de komst van HD-reclamefilmpjes aan. Gebruikers zouden getrakteerd worden op drie filmpjes per dag, althans in de Verenigde Staten. In ons land viel hierover nog geen nieuws te rapen. Na de hashtags maakten onlangs de ‘verified pages’ hun opwachting op Facebook. Heel handig om de gebruiker erop te wijzen dat hij wel degelijk de echte en geen ‘fake’ pagina van een merk aan het lezen is. De nieuwe formaten van de afbeeldingen en de reclame, de zoekrobot GraphSearch en de introductie van de APIs en nieuwe tools om het publiek te meten, waren stuk voor stuk nieuwigheden die Facebook dit jaar op ons losliet.

Ook Twitter kreeg een meer visuele touch. Voortaan kun je ook bekijken welke de hipste onderwerpen van het moment zijn op 160 plaatsen (steden of landen), waaronder België. Je kunt tweets ook rechtstreeks integreren in een artikel of website en er kwam ook een platform voor statistische analyses om het effect van elke tweet te meten. Het is zelfs mogelijk om al die gegevens te exporteren naar een Excel-sheet!

Voor LinkedIn vermelden we de mogelijkheid om een van je contacten te vermelden in een post of de sponsored updates die aan bod kwamen in een vorig artikel.

Hou de volgende maanden ook de komst van twee nieuwe sociale media in de gaten: Snapchat en Line. Line wist in Japan al 41 miljoen fans te verleiden en 15 miljoen in Zuid-Amerika. Eind 2013 strijken ze neer in België

Notre article sur les sponsored updates De volledige studie van BNP Parisbas Fortis en Havas Media
www.bnpparibasfortis.be
http://www.havasmedia.com/