Tim Cook vindt Apple nu al de ongekroonde keizer van de mobiele betalingen. Maar vergaloppeert hij zich niet?
Tim Cook was duidelijk trots toen hij tijdens een interview in de Wall Street Journal verkondigde dat er drie dagen na de lancering van Apple Pay al meer dan een miljoen kaarten waren geactiveerd op de iPhone 6. Hij voegde eraan toe dat dit al meer is dan het totale aantal activeringen van al zijn concurrenten samen. Maar die concurrentie begint zich te organiseren …
Voor de lancering beschikte Apple over meer dan één troef, met bedrijven zoals McDonald's, Subway, Whole Foods of nog het reservatie- en betaalsysteem van restaurant OpenTable. Maar niet alle handelaars lijken zomaar van vandaag op morgen Apple Pay te willen achternalopen. Apple heeft een waarschuwing voor ze klaar: “Je bent maar relevant als verkoper als je klanten je graag zien.” De zin verwijst naar de onvoorwaardelijke gehechtheid van de consumenten aan het merk Apple en zijn innovaties op elk domein.
Niet iedereen is hiervan overtuigd! Grote ketens zoals CVS, Walmart of Best Buy willen onafhankelijk blijven en de touwtjes zelf in handen houden. Zij wachten tot begin 2015 een concurrent van Apple Pay klaar is: CurrentC.
Apple mag niet vergeten dat het merk het rijk niet voor zich alleen heeft, ook al blaast het in de Verenigde Staten hoog van de toren. Volgens Mastercard werken de meeste grote banken aan hun eigen oplossing voor mobiele betalingen, onder andere sinds Android (vanaf de versie KitKat) geschikt is voor een eenvoudigere technologie, maar ook sinds er een NFC-chip aan de iPhone 6 werd toegevoegd. Misschien was het op de markt tot nu toe gewoon te kalm. Apple zou beter niet op zijn lauweren rusten: een concurrent zou het merk sneller dan gedacht van die eerste plaats op het podium kunnen duwen …