Wij legden Coin op de testbank

Op 10/01/16
Deel via

Coin 2.0 is een plastic kaartje dat zich tot doel stelt om al je betaalkaarten te vervangen. Is het € 90 waard, nu mobiel betalen stilaan doorbreekt? Wij hebben het voor jou getest.

Al in juni 2015 hadden wij het over Coin. Het bedrijf uit Silicon Valley organiseerde een crowdfundingcampagne waaraan niet minder dan 350.000 mensen deelnamen. Sindsdien is er al een nieuwe versie van de kaart uitgebracht, Coin 2.0, die momenteel in de Verenigde Staten worden verspreid.

> De belofte: Coin wil je portefeuille lichter en dunner maken. In deze geconnecteerde kaart kan je virtueel tot 20 kaarten kwijt (debet-, krediet-, klanten-, tank- en clubkaarten).

> Gemakkelijk te installeren? Ja. Voer via de app voor iOS of Android de gegevens in van de kaarten die je op Coin wil bundelen (wij deden dat met een Visa-debetkaart en een American Express-kredietkaart). De informatie wordt weggeschreven naar Coin, dat permanent communiceert met de mobiele app.

> Hoe werkt het? Om te betalen kies je via de app (of rechtstreeks op de Coin-kaart, waar een touchscreen op staat) de kaart die je op dat moment wil gebruiken. Vervolgens voer je de betaling uit op de klassieke manier of via NFC, door de Coin-kaart tegen de betaalterminal te houden. Dus even eenvoudig als mobiel betalen via Apple Pay of Android Pay.

> Wat is het nut? In de eerste plaats je portefeuille lichter maken. Bij handelaars die nog geen mobiele betalingen aanvaarden, is Coin ook handig. Toch kan je je vragen stellen over het nut van Coin, nu steeds meer ketens over betaalterminals beschikken die compatibel zijn met Apple, Android of Samsung Pay – althans in de Verenigde Staten.

> Hoe reageren de handelaars? Meestal vragen ze een beetje sceptisch wat dat “gekke kaartje” moet voorstellen. Maar dan merken ze al snel dat ze functioneert als een traditionele kaart. Coin kost $ 99 (ongeveer € 90) en is alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar. In Europa werkt deze kaart - voorlopig - niet.