Wij legden Square NFC op de testbank

Op 07/03/16
Deel via

De nieuwe kaartlezer Square brengt mobiele betalingen in het bereik van alle handelaars. Wij onderzochten wat hij waard is.

 

“Beeld je een jonge banketbakker in die een nieuwe nichemarkt aansnijdt: macarons bij zijn klanten thuis leveren. Als zijn bank hem zegt dat hij zijn klanten met een kaart kan laten betalen en dat hij dus betaalgarantie geniet, met een mobiel toestel met touchscreen dat aan zijn smartphone of tablet is gelinkt, dan zal hij in de wolken zijn”, verklaarde Vincent Lenglet, product marketing manager bij Monext, al in 2014. Bankkaartlezers voor smartphones zitten in Noord-Amerika in de lift. In Europa zijn ze nog niet doorgedrongen.

Een van de belangrijkste spelers in die sector in de Verenigde Staten is Square, een bedrijf uit hartje San Francisco, op een boogscheut van de kantoren van Uber en Twitter. Wij van Hello Trends zijn er uitgenodigd voor een demo.

 

Hoe werkt het systeem? Tot nu toe kon je met een kaartlezer aangesloten op de koptelefoonuitgang van je smartphone (zowel iPhone als Android) bankkaarten inlezen (zowel exemplaren met een magneetstrook als met een chipkaart). In tegenstelling tot zijn voorganger is de nieuwe kaartlezer Square NFC, die in november 2015 werd aangekondigd, niet gratis. Hij kost ongeveer € 45. Wat biedt hij meer dan vroeger? Draadloze communicatie met een smartphone of tablet via Bluetooth. Je toestel herkent de kaartlezer al na enkele seconden, dankzij de Square-app.

 

De hele betaalprocedure loopt bijzonder vlot. Klanten met een kaart met magneetstrook (nog steeds de meerderheid in Noord-Amerika) stoppen hun kaart in het toestelletje. Hetzelfde geldt voor chipkaarten (die in de rest van de wereld worden gebruikt en nu ook in de Verenigde Staten veralgemeend worden). Derde optie: mobiel betalen.

 

Als je afgaat op het witte doosje waarin de kaartlezer zit, zou je geneigd zijn om te denken dat Apple Pay de enige compatibele oplossing is. Maar dat het doosje wit is, heeft te maken met de distributie van de Square NFC-kaartlezers in de Apple Stores (waar geen enkele verwijzing naar of logo van concurrenten is toegelaten).

Tijdens de demo slaagt Hello Trends er nochtans in om probleemloos te betalen via Android Pay. Wij stellen de vraag aan Square en inderdaad, de Samsung Pay-oplossing is ingebouwd in het toestel. Of nog anders gezegd: voor het kaartlezertje maakt het helemaal niets uit welke betaaloplossing je gebruikt, met een kaart of een mobiel toestel, via NFC.

Voor wie is deze nieuwe kaartlezer bestemd?

Voor alle handelaars en professionals die zich willen laten betalen met betaalkaarten én mobiele oplossingen. Denk aan freelancers, vrije beroepers, babysitters, straatartiesten, … In de Verenigde Staten vind je de Square-toestelletjes als volop in cafés en restaurants. Met behulp van een docking station maak je van elke tablet immers heel voordelig een slimme kassa en een betaalterminal.