Banken laten hun relatie met klanten stilaan evolueren. Klanten die zich meer en meer laten verleiden door crowdfunding. Vandaar dat BNP Paribas toenadering heeft gezocht tot een innoverende Europese marktspeler op dat gebied, WiSeed.
In oktober steunde BNP Paribas de ‘Ulule Tour’ om crowdfunding in Frankrijk te introduceren bij het grote publiek. Ulule is een site voor crowdfunding die initiatiefnemers van innoverende projecten op mensenmaat met elkaar in contact brengt in zes verschillende landen (Frank, Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Portugal).
Begin februari 2014 zocht BNP Paribas toenadering tot de Franse start-up WiSeed. Dit Europese platform voor equity crowdfunding wil jonge innoverende bedrijven aan geld helpen via een participatieve financieringswijze. De community groepeert meer dan 20.000 potentiële geldschieters. Door zijn toenadering tot WiSeed ontdekt BNP Paribas de verschillende facetten van crowdfunding met uiteenlopende doelstellingen, zowel voor de eigen interne noden als voor die van de klanten (particulieren en professionele klanten).
Hoe werkt WiSeed?Maandelijks stemt de WiSeed-community over 10 start-ups. Na een audit worden er daarvan drie geselecteerd. Die kunnen 50.000 tot 500.000 euro ophalen via crowdfunding in ruil voor 5 tot 20% van hun kapitaal. Het gaat niet altijd om institutionele investeerders. Iedereen kan mee investeren vanaf 100 euro. De aandeelhouders worden op die manier minderheidsaandeelhouders van de bedrijven.
Maar WiSeed is meer dan crowdfunding alleen en waarschijnlijk spreekt dat BNP Paribas zo aan. Het platform staat bovendien in voor de follow-up van het project en zorgt voor communicatie tussen de investeerders en de bedrijfsleiders. Door dit partnership kan L'Atelier BNP Paribas een rol spelen in het evolutieproces van het bedrijf via het Open Innovation Lab.
Die cel is bedoeld om start-ups en grote bedrijven met elkaar in contact te brengen.