Wizzo, de mobiele portefeuille van Spaanse jongeren

Op 24/02/14
Deel via

In het kielzog van de pure players van het mobiele web (Hello Bank, GoBank, Simple, Moven), lanceert nu ook de Spaanse bank BBVA een 100% mobiele service met ‘Wizzo Connected Money’.

De mobiele app Wizzo – beschikbaar voor zowel iPhone als Android – is eigenlijk een elektronische en mobiele portefeuille gekoppeld aan een bankkaart van het type ‘prepaid’. Daarmee heeft Wizzo iets weg van een zichtrekening. De service is in de eerste plaats bedoeld voor jongeren. De ambitie van Wizzo? Uitgroeien tot “de app die geld aan het leven van de gebruiker koppelt”, zo blijkt uit het promofilmpje.

Wizzo dient vooral als bankrekening voor het jongere publiek, ook al is het in werkelijkheid slechts een elektronische portefeuille. Je kunt Wizzo voor maximaal 2.500 euro herladen en die limiet heeft alles te maken met de naleving van de antiwitwaswetgeving. Staat het bedrag op de prepaid-rekening, dan kun je er uitgaven mee doen, zowel in gewone winkels als in webshops. Via een P2P-technologie kun je bovendien geld overschrijven naar familie en vrienden. De begunstigde identificeer je met zijn telefoonnummer of e-mailadres.

Om de betaling uit te voeren, kan de klant een virtuele bankkaartgenerator gebruiken – met een beperkte levensduur – in de app zelf. De gebruiker kan ook kiezen voor een echte plastic bankkaart met chip, als hij die nodig heeft, maar gewoon een NFC-sticker om op je telefoon te kleven is ook een mogelijkheid. Je kunt er dan mee betalen in gewone winkels die met een NFC-terminal zijn uitgerust.

Met Wizzo kun je geld uitgeven, maar ook sparen. De klant prikt een project – bijvoorbeeld een reis – en kiest de middelen om het te financieren (met vaste stortingen). Wizzo omvat ook een ‘sociaal’ luik. Via de sociale media kun je met familie of vrienden spaarpotjes aanleggen of samen uitgaven doen.

Alle aan Wizzo gekoppeld diensten zijn gratis. Een Wizzo-account aanmaken duurt 5 minuten en je kunt er meteen mee aan de slag.