Wordt de app Lydia zo rijk als Croesus?

Op 20/05/15
Deel via

Met de app Lydia kan je bliksemsnel betalingen uitvoeren. De Franse start-up is op zoek naar financiering om op grotere schaal te gaan werken en uit te groeien tot een mobiel betaalmiddel dat eenvoud hoog in het vaandel voert. Hoe doet het bedrijf dat?

Lydia is genoemd naar het oude koninkrijk Lydië in Klein-Azië, waar Croesus de scepter zwaaide, de koning die symbool stond voor rijkdom! Hoewel Lydia al in 2011 door twee Franse ondernemers werd ontwikkeld, is de app nog maar sinds eind 2013 operationeel.

Na een fondsenwerving van meer dan 3,5 miljoen euro eind 2014 had de start-up voldoende middelen om zijn oplossing op campussen in Frankrijk te verspreiden. Een nieuwe financieringsronde, begin 2016, zou 10 miljoen euro moeten opleveren om het concept te vergroten in Frankrijk en internationaal te verspreiden.

Lydia wil mobiele betalingen als een extra service aan je bankkaart toevoegen. Het systeem verzoent je bankkaart met je mobiel toestel en biedt je een paar extra voordelen in vergelijking met plastic kaarten: met je smartphone je vrienden terugbetalen, je klantenkaarten organiseren en je rekeningen bijhouden. Lydia werkt samen met elke bank (voorlopig alleen in Frankrijk) en kost je geen cent. Kortom, een soort Apple Pay made in Europe, voor zowel iPhone als Android, maar nog niet voor Windows Phone (hoewel er geen enkele technische reden is waarom de uitgever dit niet zou doen).

Om iemand te betalen open je de app, kies je uit je lijst van geregistreerde bankkaarten en voer je het bedrag in. Je bevestigt met de pincode die je voor de app hebt gekozen. De app maakt dan voor de handelaar een elektronische cheque aan in de vorm van een barcode. Even scannen en de handelaar is betaald.

Het voordeel van deze app? Jonge mensen begrijpen meteen hoe hij functioneert. Lydia heeft immers 18- tot 30-jarigen als doelgroep. Wie zich inschrijft, ontvangt 1 euro als bedankje. Handelaars hoeven weinig te doen om betalingen via Lydia te aanvaarden. Ze betalen een voordelig abonnement (vanaf 5 euro per maand) en commissiekosten per transactie … dus eigenlijk zoals een klassieke Bancontact!

De nieuwste innovatie van de app? Lydia is nu ook beschikbaar op de Apple Watch.