Xiaomi is ook … een bank

Op 17/06/15
Deel via

Xiaomi, een bijzonder populaire Chinese smartphonefabrikant, gaat landgenoten Alibaba en Tencent achterna, die zich al eerder op de financiële dienstverlening hebben gestort. Hoe? Door in China een eigen bank op te richten.

In de lente hadden we het al over Baidu Wallet, de elektronische portemonnee van de gelijknamige zoekmotor, die de strijd aangaat met Wechat Payment van Tencent en met Alipay Wallet van Alibaba. We vertelden ook dat de bank van Alibaba binnenkort start. En een paar weken geleden vernamen wij dat smartphonefabrikant Xiaomi eveneens een deel van de koek opeist. Het Merk lanceert daarvoor zijn eigen bank.

Een beetje achtergrondinformatie zet een en ander in perspectief.

Namen als Samsung, LG, Apple en Motorola klinken ons vertrouwder in de oren. Toch is Xiaomi een van de wereldleiders in zijn categorie. Enkele cijfers volstaan om dit aan te tonen. De smartphonebouwer boekte in 2014 een omzet van 10 miljard euro, een stijging van 135%! Hij verkocht dat boekjaar meer dan 61 miljoen toestellen. Xiaomi hoeft wereldwijd alleen maar Apple en Samsung te laten voorgaan.

Het succesrecept van Xiaomi is eenvoudig: topklasse toestellen verkopen voor één derde van de prijs die je bij de marktreuzen zou betalen. Die formule wil het bedrijf nu in de financiële sector uitproberen.

Op 11 mei kwam er al een eerste bankproduct beschikbaar: Xiaomi Huoqibao. Het betreft een online spaarrekening. Pymnts.com legt uit dat dergelijke rekeningen in China in opmars zijn, nu de economie van de nieuwe technologieën er boomt.

Eigenlijk begon Xiaomi al in maart met een reeks tests. Een pluspunt van het bedrijf in vergelijking met zijn concurrenten, waaronder Alibaba, is de enorme gebruikersdatabase (100 miljoen smartphones verkocht in 2015), die uitzicht biedt op een grotere winst.

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.