Yes Bank: mobiel betalen met geluid

Op 14/04/16
Deel via

Je aankopen betalen met een selfie, je hartslag of je vingerafdrukken, dat kenden we al … Nu kan het ook met geluidsgolven. Yes Bank test het systeem in India.

Yes Bank kwam hier vorig jaar al ter sprake omdat de bank toen vond dat je privéberichten op Twitter kan gebruiken om je te laten opbellen door je bank. Een vrij eigenaardige kronkel en ook het volgende verhaal is een beetje bizar.

Eerst een paar cijfers. Mobiele telefoons zijn in India bezig aan een pijlsnelle opmars: er is al een miljard toestellen in omloop, waarvan 200 miljoen smartphones, dus een marktpenetratie van 75%. Maar mobiel internetten staat er nog in zijn kinderschoenen en dat maakt het niet eenvoudig om oplossingen voor mobiele betalingen te ontwikkelen.

Die lacune wil Yes Bank opvullen. Als je geen dekking voor mobiel internet hebt, dan moet je technisch creatief uit de hoek komen. En zo kwam de bank terecht bij de hyperfrequente geluidsgolven, zeg maar de microgolven die ook voor wifi of radars worden gebruikt.

Hoe ze die technologie toepassen, blijkt uit dit beeld:


De betaalinformatie gaat beveiligd via geluidsgolven van de telefoon naar de betaalterminal. Je hebt dus geen NFC-chip nodig om een transactie te valideren. Elke telefoon - het hoeft zelfs geen smartphone te zijn - kan die klus aan.

De volgende stap is het systeem van geluidsgolven uitbreiden tot een elektronische portemonnee waarmee overschrijvingen en banktransfers meteen uitgevoerd worden.