Zeg niet meer gewoon ‘dank u’ op sociale netwerken

Op 25/03/14
Deel via

De sociale media gebruiken is meer dan je merk promoten alleen. Het gaat hem ook om banden smeden en die banden onderhouden. Een uitstekende manier om je relaties te promoten en je dankbaarheid uit te drukken. Gewoon ‘dank u’ zeggen, dus. Alleen is het belangrijk hoe je dat doet.

Zonder fans en followers staat een merk nergens. Meer nog, op sociale netwerken heeft het zelfs niets te betekenen. Fans en followers aantrekken is één ding, ze houden iets totaal anders. Om je community te onderhouden en ervoor te zorgen dat ze zich voor jou engageert, kan één enkel woord soms een enorme impact hebben: ‘dank u’. Het lijkt misschien naïef of voor sommigen normaal om ‘dank u’ te zeggen, toch gebeurt het zelden. Zowel in het dagelijkse leven als op sociale netwerken! Nochtans onderscheid je je op die manier van je concurrente. Iemand bedanken is bovendien een antwoord op een actie. En dat antwoord zal onvermijdelijk een ander losweken dat op zijn beurt dan weer het begin inluidt van een echte en betekenisvolle relatie. Per slot van rekening is je ROI op de sociale media niet langer uitsluitend meetbaar aan het aantal ‘likes’ of het aantal ‘followers’. Het gaat ook om engagement.

Op Facebook, Twitter en Co bestaan er verschillende manieren om ‘dank u’ te zeggen. Totaal anders dan bijvoorbeeld een gewone ‘Bedankt voor de RT @MarieMartin’, dat niet echt spontaan lijkt … Automatisering op sociale netwerken heeft niet alleen voordelen

Een van de verwaarloosde maar nuttige tools om je followers te bedanken op Twitter zijn lijsten! Gebruikers van het platform kunnen aan de hand van de lijsten de accounts groeperen die ze volgen op basis van criteria naar keuze. Heb je followers die regelmatig inhoud delen, voeg ze dan toe aan een lijst. Heb je al een aardig lijstje aangelegd, bedank dan die mensen dat ze sociale interesse voor je hebben. Bijvoorbeeld met een kleine en persoonlijke GIF-animatie. Met een liedje waar hun voornaam in voorkomt. Of door een  infografic waarmee ze zich vereenzelvigen. Creativiteit kent geen grenzen en kan natuurlijk ook op andere sociale media.

Interactie en je fans bedanken met een persoonlijk filmpje kan voortaan dankzij de app Vine. Een blik op de Twitter-biografie van de persoon die je wil bedanken, geeft je misschien al ideeën. Een Vine-filmpje duurt maar 6 seconden. 6 seconden die je 1.000 punten opleveren;-). En retweet zeker ook de filmpjes die je fans zouden kunnen verspreiden door jouw merk in de spotlights te plaatsen.

In een speciale post op je blog of site kun je ook een overzichtje plaatsen van de commentaren die klanten en followers achterlaten. Vergeet niet een link te leggen naar hun  sociale profielen. Het is een manier om ze terug te geven wat jij hen hebt gegeven.