Zeven smartphones of apps die mobiel betalen veranderen

Op 27/11/13
Deel via

Vaak hebben ze gekozen voor andere technologieën, maar allemaal hebben ze geïnnoveerd om mobiel betalen makkelijker te maken voor de gebruiker. En sommigen waren zelfs baanbrekend.Sixdots, het Belgische voorbeeld

In België zal de smartphone binnenkort de plaats innemen van de portefeuille dankzij Sixdots, een gezamenlijk initiatief van BNP Paribas Fortis en Belgacom. Sixdots is een beveiligde app die voor iedereen toegankelijk is op zowel iPhone als Android, maar het is vooral een nieuwe en revolutionaire manier om te betalen. Gooi die kaartlezer maar in de prullenmand, want vanaf nu heb enkel nog een 6 cijfers tellend wachtwoord nodig om je te identificeren en te betalen. Sixdots is er voor handelaars, bankiers en particulieren vanaf het voorjaar van 2014.

Samsung kiest voor NFC

Sinds de release van de jongste Galaxy Note en het horloge Galaxy Gear, laat Samsung zijn toestellen met elkaar communiceren via de NFC-technologie. Met het polshorloge kun je zelfs mobiel betalen, omdat het rechtstreeks in verbinding staat met je smartphone. Met de Galaxy S4 introduceert Samsung ook zijn Wallet, een elektronische portemonnee voor handelaars en klanten.

PayPal wil iedereen op dezelfde lijn

De recentste app van Paypal voor Android, Windows Phone en iPhone stelt alles in het werk voor zowel consumenten (PayPal App) als verkopers (PayPal Here) om veel meer te bieden dan enkel een beveiligde betalingsmethode voor de gebruiker (die zijn betaalkaart of betaalkaartnummer niet langer nodig heeft). De nieuwste PayPal-app vervangt zelfs voor een stuk een echte bankrekening.

Apple gaat voor Bluetooth en vingerafdrukken

Met de komst van iOS 7 heeft Apple zijn Bluetooth Low Energy een boost gegeven, een draadloze communicatietechnologie ontwikkeld onder de naam iBeacons. Handelaars zullen kunnen communiceren met telefoons en promoties versturen. Op termijn komen daar coupons, tickets en elektronische betalingen bij. Dat laatste is al mogelijk dankzij de Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone 5S,  waarmee je zonder wachtwoord aankopen kunt doen in de App Store.

Motorola houdt van magneten

In de Verenigde Staten kun je met de Moto X van Motorola (een dochter van Google) je telefoon ontgrendelen dankzij een magneet of NFC-stickers, een functie waarvoor het merk de mosterd haalde bij de Xperia Tags van Sony. Ook betalingen kun je via diezelfde NFC-technologie poepsimpel maken, zowel in winkels als via een compatibele app.

Microsoft houdt vast aan de ‘portefeuille’

Met zijn Wallet is Microsoft zeker geen tweederangsspeler. Zijn elektronische portefeuille biedt de mogelijkheid de gegevens van je debet- en kredietkaarten, en je getrouwheidskaarten te bewaren, promoties te ontvangen en betalingen uit te voeren met je Windows Phone 8.

BlackBerry test BBM Money

In een vorig nummer hadden we het er al over: BlackBerry test in Indonesië al sinds enkele maanden een uitbreiding van zijn chatapplicatie BBM en vormt zijn sociale netwerk zo om tot een betalingsnetwerk. BBM Money kan begin 2014 uitgebreid worden naar andere landen, maar ook naar andere systemen. BBM is namelijk beschikbaar voor iPhone en Android sinds november 2013.

Meer info

Sixdots Galaxy Note et de sa montre Galaxy Gear Le Wallet de Samsung L’app Paypal PayPal App et PayPal Here iBeacons Touch ID Moto X de Motorola Xperia Tags Wallet de Microsoft BBM Money