Zijn 55-plussers het nieuwe doelpubliek van mobiel bankieren?

Op 02/06/14
Deel via

Het jongste onderzoek van ‘Global TMT Predictions’ van Deloitte toont aan dat het smartphonegebruik dit jaar het snelst stijgt bij 55-plussers. Hoe je die leeftijdsgroep stimuleert om online te bankieren?

De generatiekloof is voor smartphonegebruikers al lang een feit. Wat mobiel bankieren betreft, is bij de jeugd (18/29 jaar) 54 % geneigd om mobiel te bankieren. Bij senioren is dat amper 14 %.

Voor marketeers vormen de babyboomers (55-plussers) een uitdaging. In geïndustrialiseerde landen is dit de leeftijdscategorie waar het smartphonegebruik het snelst stijgt. In België liep het aantal smartphonegebruikers in deze categorie op tot 21 % in 2013. Bij 55-plussers stellen we de grootste stijging vast als het gaat over mobiele toestellen. Twee belangrijke cijfers: een stijging van +88 % voor smartphones en +150 % voor tablets in vergelijking met 2012.

Sommige fabrikanten (meer bepaald het Europese Doro) richten zich specifiek tot deze leeftijdscategorie door Android-smartphones te creëren met eenvoudiger en toegankelijker gebruikersinterfaces. De prognoses van Deloitte wijzen namelijk uit dat een kwart van deze gebruikers geen enkele app downloadt via een mobiel toestel. Nochtans zetten fabrikanten maar al te graag in op deze doelgroep, vooral Aziaten: Huawei met zijn Ascend S-Plus of Fujitsu met zijn Stylistic S01.

Operatoren en dienstverleners zoals banken moeten zich tot 55-plussers richten met specifieke diensten om die statistische gegevens ook te vertalen in omzet. Om dat te bereiken moet je die doelgroep anders aanspreken en specifieke interfaces voor 55-plussers bouwen zoals fabrikanten dat doen.

In de Verenigde Staten heeft Vantage Credit Union een specifiek aanbod voor senioren uitgewerkt, de Alumni Club. In dit segment wordt meer ingespeeld op de anciënniteit van de klantenrelatie als factor van erkenning. Je moet minstens 50 jaar zijn om toegelaten te worden tot de club.

Lees het onderzoek van ‘Global TMT Predictions’ van Deloitte