Als we mogen afgaan op de woorden van de grote baas van JP Morgan Chase zelf, dan is dat misschien wel het geval. Hebben de banken meer te vrezen van enorme en goed georganiseerde spelers als Apple en Google dan van innoverende start-ups in hun eigen sector?
De relatie tussen bankactiviteiten en informatietechnologie is aan een grondige herziening toe. Voor de grootste banken is Apple na amper één jaar de meest geduchte concurrent geworden die niet uit hun eigen sector afkomstig is. Dat blijkt althans uit een artikel in de Wall Street Journal.
Hoewel veel banken op vriendschappelijke voet met Apple omgaan, hebben ze meer schrik van de technologiereus dan van concurrenten uit hun eigen sector. Waarom? Omdat zij beseffen hoeveel lacunes inzake informatietechnologie de fysieke infrastructuur van de activiteiten van een handelsbank vertoont. En dat zou ze heel wat klanten kunnen kosten. De jongere generaties, die elke dag de snelle evolutie en groei van de informatietechnologie ondervinden, laten de klassieke handelsbanken steeds meer links liggen.
Wat doet de sector om die evolutie een halt toe te roepen? Niet veel. Om deze paradigmaverschuivingen de baas te kunnen, zouden de banken moeten investeren en andere personeelsprofielen aantrekken en behouden. De prestaties van de sector dreigen op lange termijn ondermaats te blijven. Het “businessmodel” zelf moet veranderen. Anders gaat het aantal handelsbanken blijven dalen.
Alleen de allergrootste instellingen zullen in staat blijken om de informatietechnologie echt te beheersen en op wereldvlak de concurrentie aan te gaan. Wie zal de netwerken controleren, die zelf ook in aantal zullen verminderen? Dit zijn de doembeelden van de banken als ze eraan denken dat Apple vroeg of laat ongetwijfeld zijn deel van de koek in de sector zal opeisen.