Banken staan onder druk van webreuzen zoals Amazon, Google en Apple. Daarom moeten ze alles op een digitale toekomst inzetten, meent Richard Hooft, directeur van de Business Unit bij Ysance.
Uit een studie die in 2013 in Frankrijk werd gepubliceerd, blijkt dat één klant op twee bereid is om van zijn traditionele bank naar een 100% digitaal aanbod over te stappen. Het minste wat je kan zeggen, is dat dit een sterke trend is. Nog steeds volgens deze CSA-studie raadpleegt 91% van de consumenten zijn rekeningen nu online.
Er is niet alleen het succes van de online bank. Richard Hooft zegt dat door de opkomst van de mobiele betalingen “de bankkaart binnenkort een antiquiteit wordt”. Denk daarbij aan Apple Pay, maar ook Google wil zich op mobiele betalingen storten en volgens de uitspraken van Bill Gates op Bloomberg TV zal Microsoft niet achter blijven.
Welke risico lopen de banken als ze hier niet goed op inspelen? “Dat de financiële dienstverlening in handen komt van de webgiganten (Bitcoins, Paypal, Facebook, participatiekredieten). De banken riskeren dan helemaal afgesneden te worden van de eindverbruiker. Hun rol zal zich beperken tot groothandelaars in kredieten aan Google, Apple, Facebook, enz., die in bulk bankcontracten zullen kopen.”
Wat is hier aan te doen? In een ingezonden stuk op Finyear legt de expert uit dat banken al gespecialiseerde filialen hebben opgericht om te reageren en hun plaats in het nieuwe landschap te vinden. Wij schreven hier al eerder over de overname van Simple door BBVA in de Verenigde Staten, in juni. In Europa richtte BNP Paribas zijn filiaal Hello bank! op. De Société Générale beschikt in Frankrijk over Boursorama Banque. “Het zijn laboratoria die onderzoek doen naar nieuwe vormen van klantenrelaties, economische modellen en communicatiemogelijkheden, zoals chatten of videogesprekken met je bankrelatie buiten de openingsuren. Een principe dat meteen aanslaat.”