Zweden maakt komaf met cash

Op 22/01/16
Deel via

De Zweden betalen tegenwoordig zo vaak met hun kaarten of mobiel toestel, dat vrijwel niemand nog cash gebruikt. Hoe hebben zij dit voor elkaar gekregen?

Sommige landen worden straal genegeerd door Apple en Android Pay, maar dat belet ze niet om tegen hoog tempo op mobiele betalingen over te schakelen. Het voorbeeld van
Zweden spreekt boekdelen. Cash maakt voortaan nog maar 20% uit van de betalingen, want in 80% van de gevallen gaat het om een elektronische transactie (debet- en kredietkaarten en mobiele betalingen). Deze gegevens komen van de Swedish Trade Federation.

Zweden wil de eerste samenleving zonder cash worden. Het land laat daarmee zien dat het technologisch geavanceerd is en het beschikt meteen over een krachtig wapen tegen witwassen.

In een uiterst officiële blogpost gaat Zweden er prat op dat zijn inwoners met een kaart of mobiel betalen, in die mate zelfs dat ze geen cash op zak meer hoeven te hebben om te betalen, zelfs niet op het schaarsbevolkte platteland. Zelfs de kinderen hebben er recht op een eigen (prepaid) bankkaart.

Hoe krijgen de Zweden dat voor elkaar?

- De meeste Zweden gebruiken een debetkaart met pincode (zoals de Belgen trouwens!).
- Bijna alle banken en handelaars zijn voor betalingen overgestapt op de mobiele app Swish. Het succes ervan is zelfs zo groot, dat een bloedernstige studie van het KTH Royal Institute of Technology deze app verantwoordelijk stelt voor het geleidelijk verdwijnen van cash geld.
- Zoals Square in de Verenigde Staten veranderde iZettle om het even welke Zweedse smartphone of tablet in een betaalterminal, door de koppeling met een bankkaartlezer. Ook deze toepassing blijkt opmerkelijk succesvol.

Alleen de oudere bevolkingsgroepen en sommige gemeenschappen op het platteland, die minder vertrouwd zijn met technologie, moeten nog overtuigd worden. Hier en daar houdt een handelaar het been stijf: er zijn klachten over de transactiekosten bij het gebruik van bankkaarten, zelfs voor kleine bedragen. Maar Zweden stelt ze gerust: op termijn zullen de kosten dalen als de evolutie nog versnelt.

De officiële communicatie is duidelijk tot in de puntjes verzorgd. Er werd zelfs een video op Vimeo gepost om de bemoedigende resultaten te laten zien.