Bespaar op je energiefactuur

Op 05/09/19
Deel via

Stroom en aardgas: we kunnen niet zonder, en dat heeft een grote impact op ons budget.

(Nog) niet klaar om off-the-grid in Lapland te gaan leven? Geen probleem, hier heb je een paar simpele tips om te besparen op je factuur. Ooh, en dat het ook goed is voor onze planeet, dat spreekt voor zich!

Zet de verwarming lager

Ja, je hebt hier ook al aan gedacht. Maar doe het dan gewoon! Zet de verwarming op 20°C als je er bent en op 16°C als er niemand thuis is. Met een slimme thermostaat kan je dat gewoon via de app op je telefoon. Easy en 1°C levert al een mooie winst op, probeer het maar!

Meet je een bomma-oufit aan

Je ziet er misschien niet uit met die dikke pull of een cosy plaid maar je hebt het wél lekker warm. En profiteer net zoals je bomma van de gratis verwarming van de zon: gooi zodra het beter weer wordt de gordijnen open en geniet van gratis warmte. (Of gebruik je kat als warmtebron en laat haar languit op je schoot liggen.)

Start to sew

Nog zo’n old school tip maar het klopt nog steeds als een bus: je ramen aankleden houdt de koude op afstand in de winter, en de zon buiten als het warm is. Naaien is bovendien een coole activiteit om een regenachtige zondagmiddag op te leuken. Daarvoor heb je geen professioneel materiaal of een master in modeontwerp voor nodig: een tweedehands naaimachine en goeie tutorials opYouTube en Pinterest en you’re good to go!

Led it be

Investeer in ledlampen. Die gaan tot 20 jaar mee en verbruiken veel minder energie dan gewone lampen. Een ledlamp bespaart je tijdens haar levensduur € 115 en gemiddeld zou ledtechnologie helpen om 85% te besparen op je verlichting.

De was en de plas

Nee, om milieuvriendelijk te zijn, hoef je je was niet aan de rivier te doen. Je hoeft niet terug te keren naar de jaren stillekes, maar voorwassen kan je laten vallen, en wassen op 30 graden is meer dan genoeg (tenzij je het iets te bont gemaakt hebt in de modderpoel van je laatste festival, dan mag het wat warmer ;)). Vul je wasmachine zo goed mogelijk in plaats van ze te laten draaien met 3 kousen (ja, 3, de 4de is zoals gewoonlijk MIA). Dat verbruikt 50% minder energie. Als je een tweevoudige meter hebt, was dan altijd aan nachttarief (’s avonds en in het weekend). Of doe zoals Stella McCartney en was je kleren enkel als ze écht vuil zijn!

Easy breezy

Je weet vast al dat een droogkast waanzinnig veel verbruikt. Hang je was gewoon te drogen, dicht bij een radiator of een open raam in de zomer. Toch dringend iets nodig? Niets dat een haardroger niet kan oplossen!

Food for thought

Ook verslaafd aan penne all’arrabbiata? Kook het water voor je pasta dan in de waterkoker. Sneller en goedkoper! Hetzelfde geldt voor een kopje thee of alles wat kokend water nodig heeft: verwarm enkel het water dat je nodig hebt.

Ice, ice, baby!

Een koude douche ’s morgens maakt je direct wakker, zorgt voor een betere bloedcirculatie, het verbrandt vet en je huid en haar zien er stralend uit. Het klinkt wreed, maar het klopt wel. Een warm bad daarentegen doet deugd maar maakt je week en rimpelig, niet mooier.

Feeling hot, hot, hot

Twee basisregels (je past ze waarschijnlijk nooit toe, dus herhalen we het even). 1/ Laat je restjes afkoelen vooraleer je ze in de koelkast zet. Anders warm je de binnenkant op en dan moet de koelkast veel energie gebruiken om zijn normale temperatuur terug te krijgen. 2/ En omgekeerd: ontdooi bevroren spullen in de koelkast. Zo vermijd je trouwens ook dat bacteriën op je eten vrij spel krijgen. Warm bij warm, koud bij koud. Piece of cake!