Mijn eerste woning kopen: stap voor stap

Door Digizik, Op 19/02/19
Deel via

Hoe verloopt de aankoop van een eerste woning? Met dit stappenplan ben je zeker van je stuk!

In samenwerking met BNP Paribas Fortis
Logo BNP Paribas Fortis


Ineens beginnen al je vrienden eraan. En dan kriebelt het ook bij jou. Maar een eerste woning kopen is wel een grote stap die je niet elke dag neemt. Het is belangrijk om je op voorhand goed te informeren over de verschillende stappen die je zal moeten doorlopen.

Stap 1. Check je startkapitaal

Tel je spaarcentjes. Reken erop dat je ongeveer 15% van de aankoopprijs aan ‘eigen inbreng’ nodig hebt om de ‘aankoopkosten’ te betalen. Dat zijn de registratierechten, notariskosten en dossierkosten van je bank. Deze kosten kan je niet met je hypothecaire lening betalen.

Kan je daarbovenop nog een deel van de aankoopwaarde van je woning uit eigen zak betalen? Zoveel te beter. Je moet dan minder lenen en afbetalen. Leuke extra: kan je 10% tot 20% of meer van de aankoopprijs zelf betalen, dan krijg je van de meeste banken doorgaans een betere rentevoet.

Stap 2. Bereken hoeveel je maandelijks kan afbetalen

Nu wordt het concreter. Hoeveel mag je woning kosten? Daarvoor moet je bepalen hoeveel je maandelijks zou kunnen aflossen. Een veilige bovengrens is 35% tot 40% van je netto-inkomen, afhankelijk van je financiële situatie. Verdien je samen €3.000 dan zou je tot maximum €1.200 maandelijks kunnen aflossen.

Als je weet hoeveel je maandelijks maximaal zou kunnen aflossen, dan kan je berekenen hoeveel je zou kunnen lenen. Je kan hiervoor beroep doen op verschillende simulator tools online of langsgaan bij je bankkantoor.

Stap 3. Woningmarkt, here I come

Yes. Je weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Met die zekerheid op zak ga je op zoek naar de woning die bij jou past.

Een wijze raad: neem je tijd. Beter twee jaar zoeken naar de woning die écht bij je past, dan na twee jaar ontdekken dat je een miskoop gedaan hebt.

Stap 4. Echt? Ja echt, dit wordt ‘em! Doe een bod

Droomwoning gevonden? De volgende stap is een bod doen. Dat kan de vraagprijs zijn als die redelijk is en je die kan betalen. Maar het is vrij gangbaar om 10% tot 20% onder de vraagprijs te bieden. Informeer je over verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de buurt.

Raken jullie het eens over de prijs, dan is het tijd om de verkoopovereenkomst te tekenen. Het “compromis” zoals dat heet. Meestal ga je daarvoor naar de notaris. Op dat moment ben je bijna zeker dat de woning van jou is. De verkoper mag bijvoorbeeld niet meer ingaan op een hoger bod.

Laat voor de zekerheid in het bod en in de compromis een “opschortende voorwaarde toevoegen. Deze zorgt ervoor dat je de aankoop kan annuleren zonder financiële gevolgen. De voorwaarde beschermt je dus in geval je kredietaanvraag geweigerd zou worden.

Opgelet: bij ondertekening van het compromis betaal je meestal een voorschot van 10%.

Stap 5. Een hypothecair krediet of woonkrediet afsluiten

Nu is het moment om een hypothecaire lening te vinden. Je kan hiervoor verschillende banken consulteren. Rentevoeten kunnen erg verschillen. Informeer je goed over vaste en variabele rentevoeten. Bij sommige banken moet je een afspraak maken, bij andere kan je alles online berekenen. Vergelijk in ieder geval de aanbiedingen en kies de formule die het meeste bij jou past.

Bij ons kan je kiezen tussen een Hello woonkrediet* bij Hello bank! of het Soepel Woonkrediet* bij BNP Paribas Fortis.

  • Het Hello woonkrediet* sluit je volledig online af. Met dit woonkrediet kan je de aankoop van een bestaande of nieuwe woning financieren, bouwprojecten zoals een sleutel-op-de-deurwoning of projecten in eigen beheer en bouwterreinen aankopen. Je krijgt online een vaste rentevoet aangeboden die je dan zelf kan verlagen door te kiezen voor loondomiciliëring bijvoorbeeld. Onderhandelen over je rentevoet is hier dus niet mogelijk. Heb je advies nodig, dan kan je de experts van het Hello team bellen of mailen.
    Vertel me er alles over!
  • Voor het Soepel Woonkrediet* maak je een afspraak in een bankkantoor van BNP Paribas Fortis. Met dit woonkrediet kan je de aankoop van een bestaande of nieuwe woning financieren, verbouwingen, bouwprojecten zoals sleutel-op-de-deurwoningen of projecten in eigen beheer en bouwterreinen aankopen. Hier kan je kiezen uit een vaste of variabele rentevoet. Je kan je rentevoet online via de site simuleren en doorgeven aan het kantoor vóór je een afspraak maakt. Advies krijg je in het kantoor, via telefoon of mail.
    Daar wil ik meer over weten!

Stap 6: Tekenen maar die aktes

Lening, check! Dan word je normaal gezien maximum 4 maanden na ondertekening van het compromis echt, definitief, finaal en voor altijd eigenaar van je woning.
Bij de notaris teken je eerst de kredietakte en daarna samen met de verkoper de aankoopakte. Een plechtig moment. Proficiat!

Het Hello woonkrediet

Het Soepel Woonkrediet*Kredietvorm: hypothecaire krediet met (on)roerende bestemming. De bepalingen inzake hypothecair krediet uit hoofdstuk 2 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door BNP Paribas Fortis NV, kredietgever, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702