10 tips om tot €100 per maand te besparen

Op 24/05/23
Deel via

Alles begint natuurlijk met de gratis all-in rekening waarmee je je budget beheert en bespaart. Maar ook deze 10 haalbare tips kunnen je helpen.

1. 'Leen' spullen van je ouders

Of van je oma of je tante. Kortom, van elke volwassene die uitgekeken is op zijn wijnkelder of een of ander huishoudtoestel. Wie weet, kan je enkele goede flessen op de kop tikken, een broodrooster, een koelkast, een wasmachine, een haardroger, een microgolfoven, potten en pannen, een vaatwasmachine, een stofzuiger, een naaimachine … Een aanpak die altijd werkt: “Zeg, jij gebruikt die fruitpers toch nooit hé? Mag ik ze even lenen?” Alles wat al betaald is en stof staat te vergaren, kan je evengoed gebruiken, toch? Je helpt de afvalberg verminderen, wat goed is voor het milieu, én je bespaart nog eens honderden euro’s die je anders nutteloos zou besteden.

Besparing: hangt ervan af, tussen 10 en 500 euro volgens hetgeen je op de kop kan tikken.

2. Stop met maaltijden aan huis te laten leveren

Was het dat echt waard, die vette hamburger – ondertussen koud en gedrenkt in gemorste frisdrank – geleverd aan je voordeur? En het rode, bezwete gezicht van de jonge gast die zonet de benen van onder zijn lijf heeft gefietst, verdiende dat geen kleine fooi? Een gezonde maaltijd, zelf klaargemaakt, met lokale seizoensgroenten, het smaakt zoveel meer dan jezelf met rommel vol te proppen in de zetel. Schrap elke maand één levering aan huis en je ziet meteen het verschil in je budget. Echt waar!

Besparing: gemiddeld 20 euro per maaltijd.

3. Registreer je op forums uit de buurt

Er wordt echt van alles weggegeven of voor een klein prijsje verkocht tijdens de grote lenteschoonmaak, de opkuis voor Kerstmis of een opruimaanval onder buren. Het gaat er ook veel gemoedelijker aan toe dan op de grote tweedehandswebsites. Op deze Facebookgroepen (zoals “De buren van de x wijk”) vind je spullen van mensen die snel ergens vanaf willen, zonder te moeten onderhandelen of zich te verplaatsen. Boeken, old school dvd’s, huizen … Je vindt er echt alles.

Besparing: hangt ervan af. Zo’n 10 euro per maand aan boeken, bijvoorbeeld, als je kort op de bal speelt en snel beslist.

4. Ontvang 25 euro dankzij je vrienden

Vrienden van onze vrienden zijn ook vrienden! Raad Hello bank! aan in je vriendenkring en verdien €25 per vriend(in) die member wordt. Makkelijk verdiend, niet?

Het enige wat je hoeft te doen, is je registreren en je persoonlijke link delen.

Besparing: 
tot 250 euro per jaar.

5. Profiteer van cashback

Met Easy Cashback krijg je geld terugbetaald telkens je bij aangesloten handelaars online of in de winkel betaalt met je Hello Bancontact - Visa Debit - debetkaart. Een handige, voordelige en gratis dienst voor onze klanten in de Hello bank! app. Je terugbetalingen worden de volgende maand automatisch op je betaalrekening gestort.

Het enige wat je hoeft te doen is de algemene voorwaarden van Easy Cashback aanvaarden onder ‘Mijn diensten’ in je app.

Besparing: alle cashback terugbetalingen die je verzamelt bij de aangesloten handelaars.

6. Wandel

De hoogdagen van de verhuurbusiness van elektrische steps en fietsen zijn voorbij. We hebben allemaal kunnen proeven van het plezier om ons supersnel te verplaatsen, ook al gaat het om slechts 300 meter. Korte verplaatsingen die best wat geld kosten, een kost die je gemakkelijk kan vermijden … door je twee voeten te gebruiken

Besparing: 1,5 euro voor 2 korte trajecten per week = 12 euro per maand.

7. Koop in bulk en op het eind van de dag

We weten het allemaal, kopen in bulk is goed voor iedereen: de planeet, je budget en de buurtwinkel. Bepaalde producten zijn duurder, maar je betaalt heel wat minder als je er veel van koopt. Bovendien kan je op het einde van de dag makkelijk onderhandelen over de prijs van wat niet verkocht werd, zonder een of andere app te gebruiken.

Besparing: 20 euro per maand voor fruit, groenten en verse producten die je op het einde van de dag bij elkaar raapt.

8. Eet bij de buren

Het geheim? Groepsaankoop. Jij doet de boodschappen en maakt alles klaar, je buren betalen voor de ingrediënten. In plaats van een krop sla te kopen voor jou alleen en de helft weg te gooien, eet je het samen op en deel je de kost. Win-Win. Bovendien is samen eten nog eens gezellig ook. Eén keer, twee keer of zeven keer per week, volgens de afspraken die je maakt.

Besparing: meerdere euro’s per maaltijd.

9. Kijk je abonnementen na

Zaken waarvoor je elke maand betaalt, maar die eigenlijk weggegooid geld zijn: dieet apps en yoga apps waar je ooit als goed voornemen mee startte, muziek-apps die je nooit meer gebruikt, abonnementen op sportclubs waar je nooit meer komt … Weg ermee!

Besparing:afhankelijk van de platformen en diensten waarop je geabonneerd bent. Maar aangezien hun prijzen blijven stijgen, kan je hier al snel heel wat besparen.

10. Vraag je geld terug

Een vriend die je maar niet terugbetaalt na dat restaurantbezoek, kledij die je online hebt gekocht en niet past (terugsturen komt er maar niet van), die promo ‘tevreden of geld terug’ die je helemaal vergeten bent (nochtans klonk het veelbelovend, dat voedingssupplement dat je een strak zomerlijf beloofde). Stop met uitstellen en vraag waar je recht op hebt. Vergeet niet dat je genoeg hebt aan een QR-code op de Hello bank! app of Payconiq by Bancontact om snel en veilig te betalen en betaald te worden.

Besparing: hangt ervan af hoe vrijgevig en lui je bent.

En zoals we al meegaven bij het begin van deze lijst boordevol goeie ideeën: dankzij de gratis all-in betaalrekening van Hello bank! bespaar je gemiddeld tussen de 3 en 6 euro per maand.

Ontdek de gratis all-in betaalrekening