Budgetbeheer: onze adviezen en tools om je budget te beheren

Op 20/03/23
Deel via

Je budget van dichtbij opvolgen, da’s een fluitje van een cent dankzij de tool ‘Budgetanalyse’ in de app en onze handige tips.

Elk groot avontuur begint met een goede voorbereiding en de juiste tools. Neem de tijd om stil te staan bij hoeveel geld er binnenkomt en waar het naartoe gaat. Bepaal zo op een doordachte manier het budget dat je hebt om uit te geven, te sparen en/of te investeren. Hou daarbij rekening met:

  • je inkomsten: loon, uitkeringen, vakantiegeld, premies, dividenden, huurinkomsten, aanvullende activiteiten …
  • je vaste maandelijkse, driemaandelijkse en jaarlijkse uitgaven: huur, kredietaflossingen, verzekeringen, water/gas/elektriciteit, internet, telefoon, streaming abonnementen of betalende apps …
  • je variabele uitgaven: voeding, gezondheid, hobby’s, brandstof, studies, shopping …
  • je spaargeld en reserves: kapitaal, projecten, een appeltje voor de dorst …

Hulp nodig? Check de online tool Wikifin.

Eenmaal je een klare kijk hebt op je financiële verplichtingen en gewoontes (die soms verrassend anders zijn dat wat je in gedachten had) is het tijd voor de volgende stap: je budget van dichtbij opvolgen en het jezelf zo in het dagelijkse leven een stuk gemakkelijker maken.

Stel categorieën en uitgavelimeten in

Klik in de Hello bank! app op ‘Budgetanalyse’ onderaan je hoofdscherm. Met deze tool, inbegrepen in het ‘gratis all-in’ aanbod, neem je je budgetbeheer volledig in eigen handen:

  • duidelijke grafieken voor een instant overzicht van je inkomsten en uitgaven per week, per maand of per jaar
  • zicht op de grootste uitgave en waaraan je het vaakst geld hebt uitgegeven tijdens de voorgaande maand
  • een persoonlijke analyse* dankzij de onderverdeling in categorieën. Je uitgaven worden automatisch ondergebracht in categorieën en subcategorieën. Op elk moment kan je een verrichting handmatig aan een andere categorie toewijzen of uitsluiten van de budgetanalyse.
  • vastgelegde bedragen die je wil spenderen aan een of meerdere categorieën uitgaven. Je stelt verschillende budgetten in en volgt ze gemakkelijk op doorheen de maand, overzichtelijk en in real time.

Een schat aan informatie die je een beter zicht geeft op je financiële gewoontes, waardoor je je budget beter kan opvolgen. Bovendien gaat alles automatisch: de budgetanalyse gebeurt op basis van de gegevens van al je betaalrekeningen bij BNP Paribas Fortis en Hello bank!. Je hoeft dus niets manueel in te geven!


* De analyses worden je enkel ter informatie aangeboden. Ze zijn geenszins bedoeld voor boekhoudkundige doeleinden.