Energetische renovatie van je woning: zo pak je het aan!

Op 23/02/24
Deel via

Heb je plannen voor de energetische renovatie van je woning? Wij leggen je alles uit, van de prijs van dakisolatie tot het kostenplaatje van een warmtepomp!

Let op, geld lenen kost ook geld.

Wat is er heerlijker dan lekker warm binnen zitten terwijl het buiten koud en guur is? Toch kan je daar alleen maar echt van genieten in een energiezuinige woning. Vaak moet je dus eerst werken (laten) uitvoeren en daar een budget voor vrijmaken. Maar hoe begin je aan zo’n energetische renovatie? Wat is het dringendste? Hoeveel kost het per m² om je dak te isoleren? Bestaat er een lening op afbetaling specifiek voor energiebesparende werken? We leggen je uit hoe je een en ander aanpakt.

Waarom je woning renoveren?

Van alle energie die een gezin verbruikt, gaat ongeveer 75% naar verwarming1. De energetische renovatie van de woning is dus een logische stap voor een gezin dat zijn energiefactuur wil verlagen. De werken die daarvoor nodig zijn, vragen soms forse investeringen, maar de voordelen van energetische renovatie zijn niet te onderschatten:

  • een lagere energierekening, dus jaar na jaar besparingen,
  • meer thermisch comfort,
  • een hogere waarde van je woning!

Bovendien krijg je steun van de overheid (zoals een subsidie voor woningisolatie) en bestaan er voordelige leningen op afbetaling*. Er is dus nauwelijks een reden te bedenken waarom je niet zou starten met je energetische renovatie.

Waar begin je?

Eerst moet je weten waar je aan toe bent. Vraag dus een specialist om de energiebalans van je woning op te maken. Hij of zij gaat na hoe goed je woning is geïsoleerd en bezorgt je een gedetailleerde diagnose. Die geeft je een goed idee van de werken die je moet uitvoeren om de isolatie te verbeteren. Ook voor die audit bestaan er premies, meer bepaald in Brussel en Wallonië. Nu je een duidelijker beeld hebt van de toestand van je woning kunnen de werken starten.

Welke werken zijn meestal noodzakelijk?

De isolatie verbeteren

Isoleren is de belangrijkste ingreep die je kan doen om je woning energiezuiniger te maken. Vier onderdelen van je woning komen ervoor in aanmerking:

  • het dak, dat 30% van de warmte laat ontsnappen2
  • de buitenmuren, die 25% van de warmte doorlaten3
  • de vloeren, waarlangs 15% verloren gaat4
  • de ramen en deuren, die goed zijn voor ongeveer 30% van de warmteverliezen5

Je hoeft natuurlijk niet alles uit te voeren en zeker niet alles tegelijk. Bepaal wat prioritair is, ga dan na welke technische oplossingen ervoor bestaan en vergelijk de offertes van gespecialiseerde firma’s.

Zonnepanelen installeren

Als je woning zonnepanelen heeft, verbruik je minder netstroom en word je energieonafhankelijker. En door de huidige wetgeving in de gewesten is het verstandig om ineens ook een thuisbatterij te installeren. Ze verhoogt immers het rendement van je installatie en maakt je nog minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Reken op je bank om je zonnepaneleninstallatie te financieren met een lening op afbetaling. Maar daarover later meer.

Een nieuw verwarmingssysteem

Is je cv-ketel 15 jaar of ouder? Dan heb je er waarschijnlijk belang bij om een moderner en zuiniger toestel te laten installeren. Zo kan een condensatieketel op gas van de nieuwste generatie tot 30%6 minder verbruiken dan een verouderde mazoutketel. Een nog betere oplossing is een warmtepomp. Door haar technologie is ze milieuvriendelijker en zuiniger, maar wel duurder. En omdat ze op lage temperatuur werkt, is ze vooral geschikt voor nieuwe of sterk geïsoleerde woningen.

Hoeveel kost je energetische renovatie?

Alles hangt natuurlijk af van de werken die je laat uitvoeren, maar deze cijfers geven je toch een idee.

  • De kosten om een dak te isoleren hangen vooral af van het daktype en het gebruikte isolatiemateriaal. Hou rekening met 30€/m² tot 75€/m²7
  • Een nieuwe gasketel nodig? Die heb je voor 2.500€ tot 4.000€8 (exclusief installatie)
  • Voor een warmtepomp betaal je 10.000€ of meer, afhankelijk van het type en het model9

Flinke bedragen, maar vergeet niet dat je op lange termijn veel besparingen doet met een zuiniger systeem en dat je ondertussen meer comfort geniet. Als je bijvoorbeeld de vloer, het dak, de ramen en muren van een oud gebouw isoleert, dan ligt je verbruik wel 30%10 lager. Elk jaar levert je dat ongeveer 500 euro aan besparingen op je verwarming op11. Een warmtepomp verlaagt je verwarmingsrekening zelfs met bijna 75%12.

Helpt de overheid je bij het renoveren van je woning?

Absoluut! In België geven de drie gewesten subsidies voor woningisolatie of om je cv-ketel door een recenter en zuiniger model te vervangen. Afhankelijk van de werken, je inkomen en het gewest waar je woont, kan je met deze financiële steun tot 70% van je factuur betalen13 (soms zelfs nog meer). En iedereen kan in principe subsidies aanvragen: huurders, eigenaars en mede-eigenaars.

Zijn er specifieke financieringsformules voor energetische renovatie?

Ook hier luidt het antwoord: ja! Ook je bank helpt je om de energieprestaties van je woning te verbeteren. Bij BNP Paribas Fortis gaat het om een energielening op afbetaling* voor je energetische renovatie.

Dien je aanvraag in via het Hello Team of rechtstreeks online als klant van Hello bank!. Log in op de website van BNP Paribas Fortis met je klantennummer en het nummer van je Hello bank! debetkaart.

De energetische renovatie van je woning loont echt de moeite voor je portefeuille en de planeet. Op korte termijn verbruik je immers minder energie en geniet je dus mooie besparingen. En op langere termijn beschik je over een comfortabele en zuinige woning die perfect is aangepast aan de eisen van de energietransitie.

* Energielening – Kredietvorm: lening op afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Omvat alle energiezuinige werken in de woning, onder meer de aankoop en plaatsing van raamwerk en dubbele beglazing, verwarming en stookketels, isolatiematerialen, zonnepanelen, energieaudits, plus alle andere materialen en werkzaamheden bestemd voor energiebesparingen in de woning. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit nv, kredietgever, Warandeberg 8 Bus 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702.

Bronnen:

1 https://economie.fgov.be/nl/file/7466917/download?token=uiwv5sIv
2 https://nl.wikipower.be/blog/prijs-dakisolatie/
3 https://www.engie.be/nl/blog/isolatie/binnenmuren-isoleren-voor-of-tegen-en-met-welk-materiaal/
4 https://www.engie.be/nl/blog/isolatie/moet-een-vloer-met-vloerverwarming-geisoleerd-worden/
4 https://nl.wikipower.be/blog/thermische-isolatie/
4 https://www.engie.be/nl/blog/verwarming/gasketel-prijs-plaatsing-onderhoud-rendement/
5 https://www.engie.be/nl/blog/groener-leven/nieuwe-ramen-5-criteria-om-de-juiste-keuze-te-maken/
6 https://www.lecho.be/monargent/budget/reduisez-d-un-tiers-votre-facture-de-chauffage/10093581.html
7 https://www.energids.be/nl/vraag-antwoord/wat-kost-het-om-een-dak-te-isoleren/682/
7 https://multimedia.lecho.be/immobilier-construction-renovation-prix-materiaux/
8 https://www.engie.be/nl/blog/verwarming/gasketel-prijs-plaatsing-onderhoud-rendement/
9 https://www.lesoir.be/542609/article/2023-10-10/tva-reduite-sur-les-pompes-chaleur-mieux-vaut-reflechir-avant-de-se-precipiter
10 https://www.rtbf.be/article/isoler-sa-maison-par-lexterieur-peut-representer-de-30-a-40-deconomie-denergie-11100684
10 https://www.engie.be/nl/energie-besparen/isolatie/
11 https://www.engie.be/nl/professionals/check-save/
12 https://trends.levif.be/immo/est-ce-interessant-dinstaller-une-pompe-a-chaleur-air-air-pour-se-chauffer-a-moindre-cout/
13 https://www.engie.be/nl/blog/verwarming/premies-verwarming-regios/