Energiebesparende tips op vakantie

Op 07/08/19
Deel via

Met deze tips bespaar je thuis energie terwijl je op vakantie bent. Extra budget voor een lekkere cocktail bij zonsondergang!

Zet je thermostaat in vakantiestand

De meeste thermostaten hebben een vakantiestand. Zo vermijd je dat je huis opwarmt als we in België weer ’s getrakteerd worden op een paar kille dagen. 16 graden is meer dan genoeg.

Zet ook je boiler lager

Terwijl jij geniet van een paar dagen off, zal niemand bij jou komen douchen, toch? Je hebt dus geen warm water nodig. Zet dus ook de temperatuur van het warm water gerust lager. Anders blijft jouw boiler voor niets werken.

Gebruik automatische timers

Als je wilt vermijden dat er tijdens je vakantie wordt ingebroken, is het altijd een goed idee de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Een paar lichten aanlaten verbruikt echter veel energie en zelfs de minst snuggere inbreker zal snel doorhebben dat het licht nooit uitgaat. Gebruik daarom een automatische timer die het licht aan- en uit doet gaan op bepaalde momenten.

Stekkers eruit

Check even of alle stekkers uit het stopcontact zijn. Telefoonladers, de tv, computers, de wifi, routers, je printer … gebruiken ook in stand-by energie, wat in 2 weken tijd overeenkomt met zo’n 5 à 10 euro. Niet toevallig de prijs van een goede gin-tonic – hint!

Gun je koelkast wat downtime

Koelkasten en diepvriezers zijn echte energievreters dus als je voor een langere tijd betere oorden gaat opzoeken, eet je koelkast en diepvriezer dan leeg (het perfecte excuus om nog een extra ijsje te eten), maak ze schoon, trek de stekker eruit en laat de deur openstaan (da’s om schimmel te voorkomen).

Als dat niet kan, zorg er dan voor dat je koelkast goed gevuld is. Niet met eten, want dat zou zonde zijn, maar met flessen en karaffen water. Je kan de temperatuur van je koelkast daarna best een beetje lager zetten. Dat bespaart tot 25% energie. Ook slim: je koelkast zo’n 10 centimeter wat verder van de wand zetten. De achterkant geeft namelijk warmte af en als die niet gemakkelijk weg kan, dan moet de koelkast harder werken.

Een megafabulicious vakantie!