De familiale verzekering, wat je gezinssituatie ook is!

Op 04/06/24
Deel via

Single of niet, wel of geen kinderen, ongeacht je leeftijd of persoonlijke situatie, een familiale verzekering kan voor iedereen handig zijn …

De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) is goed ingeburgerd. Maar wat niet altijd geweten is, is wat een familiale verzekering precies dekt. En het feit dat deze verzekering er is voor iedereen, wat je gezinssituatie ook is …

Iemand onopzettelijk schade berokkenen, het kan iedereen overkomen. Daarom is het belangrijk om gedekt te zijn door een familiale verzekering. In België heeft 80%1 van de huishoudens er één, wat het een van de meest onderschreven verzekeringen van ons land maakt. En terecht. Al is het niet verplicht, een familiale aansprakelijkheidsverzekering biedt een ‘bijna’ complete gemoedsrust … Voor een beperkt bedrag kan het je aanzienlijke kosten besparen in heel wat alledaagse situaties. En dan hebben we het niet alleen over de klassieke voorvallen, zoals je winkelwagentje dat op de parking van de supermarkt plots tegen een geparkeerde auto rolt. Een overzicht in 5 vragen!

1. Een familiale aansprakelijkheidsverzekering, wat is dat?

Deze verzekering wordt ook wel ‘BA Familiale’, ‘burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering’ of ‘verzekering privéleven’ genoemd. Ze dekt je burgerlijke aansprakelijkheid in het kader van je privéleven. Concreet voorziet ze:

  • Een volledige of gedeeltelijke vergoeding
  • Die je (cf. punt 3) moet betalen
  • Als je (materiële en/of lichamelijke) schade berokkent aan derden.

2. Wat dekt een familiale verzekering?

De familiale verzekering komt tussen wanneer je burgerlijke aansprakelijkheid wordt aangesproken. Dat betekent dat jij (of bij uitbreiding je gezin, daar komen we verder op terug) verantwoordelijk bent voor een ongeval of incident. Of dat nu in je dagelijkse leven is of op vakantie.

Laat ons even kijken naar enkele concrete gevallen. Je zal zien dat je aansprakelijkheid sneller op de proef wordt gesteld dan je zou denken.

  • Je haast je nog snel voor sluitingstijd naar de winkel om wat gemalen kaas voor bij de spaghetti vanavond. In al je haast loop je een oudere dame omver … Ze valt slecht en breekt haar heup. Na een lange ziekenhuisopname moet ze de rest van haar leven met een heupprothese verder. Een rechter beslist dat je levenslang een maandelijkse vergoeding van 250 euro aan de dame in kwestie moet betalen.
  • Je bent onderweg met de fiets en moet plots uitwijken voor een obstakel. Tijdens je manoeuvre bots je tegen de achteruitkijkspiegel van een auto, die afbreekt …
  • Je schakelt je vrienden in om je te helpen bij je verhuis. Alles lijkt onder controle, tot het moment waarop je een prachtig schilderij wil ophangen aan de muur. Na een half uur prutsen en zwoegen, is het je gelukt … tot het kunstwerk plots naar beneden dondert en een vriend, die eronder zit, verwondt …
  • Je bent op vakantie en beslist om een ontspannend bad te nemen in je mooie hotelkamer. Wanneer je helemaal zen uit bad stapt, glijd je uit. In een poging je val te breken, leun je tegen de glazen wand, die breekt.

Een ongeluk is dus snel gebeurd. Met nare en soms dure gevolgen.

Hou er rekening mee dat de tussenkomst van je verzekeraar niet noodzakelijk de volledige schade dekt. Vaak is er een franchise die je moet betalen.

3. Wie wordt gedekt door je familiale verzekering?

Als we spreken over BA familiale, denken we vaak aan kinderen. Ja, ze halen soms stommiteiten uit, maar het overkomt ook volwassenen. Van wie kan je de burgerlijke aansprakelijkheid ‘dekken’ met een familiale verzekering? Voornamelijk:

  • Jezelf, maar ook je echtgeno(o)t(e), wettelijk samenwonende partner of personen die onder hetzelfde dak wonen (kinderen, schoonkinderen, enz.).
  • Je kinderen, zelfs wanneer ze tijdelijk of voor langere tijd elders wonen, bijvoorbeeld op Erasmus in het buitenland of op kot.
  • Je ‘klassieke’ huisdieren: hond, kat, konijn, hamster, enz. Opgelet, meer exotische dieren worden vaak uitgesloten.

4. Wat zijn de voordelen van rechtsbijstand?

Je merkt het al: de BA familiale is sterk aan te raden om je te beschermen wanneer je in fout bent bij tal van gebeurtenissen in het dagelijkse leven. Maar je kan ook zelf het slachtoffer zijn van schade door een derde … Als voetganger of fietser word je geraakt door een voertuig en je belandt in het ziekenhuis, een van je vrienden breekt per ongeluk je kostbare porseleinen vaas, in de wintermaanden glijd je uit op een voetpad dat niet sneeuwvrij werd gemaakt en je breekt je been, enz.

Een voor een situaties waarbij het belangrijk is om je belangen te verdedigen. Dankzij de rechtsbijstand, vaak optioneel in een verzekeringscontract, slaap je alvast op beide oren … De rechtsbijstand regelt alles in jouw plaats en doet het nodige om een vergoeding te verkrijgen voor de schade, bij diegene die aansprakelijk is, bij zijn of haar verzekeringsmaatschappij en, indien nodig, via de rechtbank.

5. Hoeveel kost een familiale verzekering?

Minder dan 10 euro per maand voor een BA privéleven, plus de rechtsbijstand. Een ‘klein’ bedrag als je weet wat de verzekering allemaal dekt!

Opgelet: in het algemeen hangt je premie niet af van je activiteiten of het aantal kinderen dat je hebt.

Iets om te onthouden

De familiale verzekering is er voor iedereen!

Zoek niet verder! We hebben een optimale bescherming voor jouw privéleven. De Top familiale van AG, de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voorgesteld door BNP Paribas Fortis, is er om je te beschermen, wat je persoonlijke situatie ook is.

 

AG Insurance (afgekort AG) nv - E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel - www.aginsurance.be - info@aginsurance.be – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder code 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Tussenpersoon: BNP Paribas Fortis nv – Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702, is ingeschreven onder dit nummer bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden verzekeringsagent, vergoed door commissies, voor AG Insurance nv. BNP Paribas Fortis nv bezit een deelneming van meer dan 10% in AG Insurance nv.

Bronnen

1 https://www.lecho.be/monargent/assurances/quand-pouvez-vous-faire-jouer-votre-assurance-familiale/10172703.html