Het stappenplan om een huis te kopen

Op 31/01/23
Deel via

Je wil een huis of ander type vastgoed kopen en hebt geen idee hoe eraan te beginnen? Alles komt goed met deze checklist.

In samenwerking met BNP Paribas Fortis
Logo BNP Paribas Fortis


Stap 1. Bereken je startkapitaal

Bekijk eerst hoeveel spaargeld je hebt.. Reken erop dat je eigen inbreng ongeveer 20% van de aankoopprijs van de woning moet bedragen. Hiermee kan je de kosten van je aankoop financieren (die niet door je woonkrediet worden gedekt):  de registratierechten, notariskosten en de dossierkosten van je bank. 

Als het je lukt om 10% tot 20% of meer van de aankoopprijs met je spaargeld te betalen, dan krijg je bovendien doorgaans een betere rentevoet.

Stap 2. Bereken hoeveel je maandelijks kan afbetalen

Om te weten hoeveel je kan lenen, moet je eerst bepalen hoeveel je kan terugbetalen. Je maandelijks aflossingsbedrag mag niet hoger zijn dan 35% tot 40% van je netto-inkomen. Het werkelijke bedrag hangt natuurlijk af van je financiële situatie. Verdien en jij en diegene met wie je een woning wil kopen samen 3.000€ netto, dan zou je tot maximum 1.200€ maandelijks kunnen aflossen.

Hoeveel dat maandelijks af te lossen bedrag voor jou is, bereken je makkelijk online via onze tool.

Stap 3. Woningmarkt, here ben ik!

Je weet nu wat je financiële mogelijkheden zijn. Met die zekerheid op zak ga je zonder haast op zoek naar de woning die bij jou past.

Stap 4. Zeker van je keuze? Doe een bod!

Droomwoning gevonden? De volgende stap is een bod doen. Je kan meteen de vraagprijs bieden, maar het is vrij gebruikelijk om 10% tot 20% onder de vraagprijs te bieden. Aarzel niet om je te informeren over verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de buurt, zo kan je vergelijken met de vraagprijs van jouw droomwoning.

Raken jullie het eens over de prijs, dan is het tijd om de verkoopovereenkomst te tekenen. Het “compromis” zoals dat heet. Meestal ga je voor deze formaliteit naar de notaris. Is dit geregeld? Dan ben je bijna zeker dat de woning binnenkort van jou is. De verkoper van het vastgoed mag bijvoorbeeld niet meer ingaan op een hoger bod.

Voeg voor de zekerheid in het bod en in de compromis een “opschortende voorwaarde toe, waardoor je de aankoop zonder financiële gevolgen kan annuleren. Deze voorwaarde beschermt je dus in het geval dat je kredietaanvraag geweigerd zou worden.

Opgelet: bij ondertekening van het compromis betaal je meestal een voorschot van 5 tot 10% van de prijs van het onroerend goed uit eigen middelen.

Stap 5. Een hypothecair krediet afsluiten

Bij ons kan je kiezen tussen een Hello woonkrediet* bij Hello bank! of het Soepel Woonkrediet* bij BNP Paribas Fortis.

  • Het Hello woonkrediet* sluit je volledig online af. Met dit woonkrediet kan je de aankoop van een bestaande of nieuwe woning financieren, voor zowel sleutel-op-de-deurwoningen als bouwprojecten in eigen beheer. Je krijgt online meteen een vaste rentevoet aangeboden die je dan zelf kan verlagen door te kiezen voor bijvoorbeeld  loondomiciliëring. Deze vaste rentevoet is niet onderhandelbaar. Heb je advies nodig, dan staan de experts van het Hello team voor je klaar.
    Vertel me er alles over!
  • Voor het Soepel Woonkrediet* maak je een afspraak online of in een bankkantoor van BNP Paribas Fortis. Met dit woonkrediet kan je de aankoop van een bestaande of nieuwe woning of bouwgrond financieren, voor zowel sleutel-op-de-deurwoningen, projecten in eigen beheer. Hier kan je kiezen uit een vaste of variabele rentevoet. Je kan je rentevoet online simuleren, en die dient als vertrekbasis voor het gesprek tijdens je afspraak. En als dat nodig is, krijg je ook advies in het kantoor, via telefoon of mail.
    Daar wil ik meer over weten!

Stap 6: Verzekeringen afsluiten

Bij het aankopen van vastgoed spelen twee verzekeringen een belangrijke rol : de woning- en brandverzekering en de schuldsaldoverzekering. Door in te tekenen bij dezelfde instantie als waar je jouw lening afsluit, krijg je vaak extra kortingen op de rentevoet. Ze zijn niet verplicht, maar hier zijn alvast de oplossingen bij Hello bank! en BNP Paribas Fortis. 

Brandverzekering Top Woning
De brandverzekering van AG die dekking biedt voor schade aan het gebouw en je inboedel. 
Meer informatie hierover vind je hier

Schuldsaldoverzekering 
De levensverzekering tak 21 bij AG die je dierbaren beschermt door in geval van overlijden. Deze verzekering dekt dus de risico’s die verbonden zijn aan de terugbetaling van het woonkrediet dat je aanging voor de aankoop van je woning.
Meer informatie hierover vind je hier

Stap 7: De uiteindelijke handtekeningen

Lening In orde? Dan word je normaal gezien maximum 4 maanden na ondertekening van het compromis eigenaar van je woning.
Bij de notaris teken je eerst de kredietakte en daarna samen met de verkoper de aankoopakte. Een belangrijk moment, boordevol emoties. Proficiat!

 

Het Hello woonkrediet


Het Soepel Woonkrediet

Log in op de website van BNP Paribas Fortis met behulp van je klantnummer, debetkaart en je Hello bank!-kaartlezer.*Kredietvorm: hypothecaire krediet met (on)roerende bestemming. De bepalingen inzake hypothecair krediet uit hoofdstuk 2 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door BNP Paribas Fortis NV, kredietgever, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702

AG Insurance NV – Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel – RPR Brussel – btw BE 0404.494.849 – www.aginsurance.be. Verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel. Tussenpersoon :BNP Paribas Fortis NV – Warandeberg 3, B-1000 Brussel - RPR Brussel - BTW BE 0403.199.702, is ingeschreven onder dit nummer bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden agent, vergoed door commissies, voor AG Insurance NV. BNP Paribas Fortis nv bezit een deelneming van meer dan 10% in AG Insurance NV.