Een huiseigenarenverzekering en hoe het werkt: 9 vragen beantwoord

Op 16/09/24
Deel via

Brand, wateroverlast, een hevige storm … zonder een goede huiseigenarenverzekering kan schade aan je woning duur uitvallen!

Als je één of meer panden aankoopt, begin je aan een mooi avontuur als huiseigenaar. Maar elk avontuur houdt risico’s in. Je financiële inspanningen veiligstellen en je vastgoed voldoende beschermen tegen schade is zeker geen overbodige luxe.

Het ideale middel daarvoor is een huiseigenarenverzekering, ook wel gekend als brandverzekering of woningverzekering.

Om je investering financieel te beschermen tegen allerlei schadegevallen (brand- of waterschade, natuurrampen, enz.) is zo’n verzekering gewoon onmisbaar. Maar wat dekt ze eigenlijk? En is ze verplicht? De antwoorden op de volgende 9 vragen vertellen je er alles over!

1. Wat is een huiseigenarenverzekering?

Een brandverzekering voor eigenaars is onmisbaar. Jaar in jaar uit wordt je woning blootgesteld aan heel wat risico’s. Bekijk een woningverzekering daarom als een soort schild dat je vastgoed beschermt tegen allerlei risico’s die je met hoge kosten kunnen opzadelen. Denk maar aan:

  • brand
  • kortsluiting die je elektrische toestellen in huis beschadigt
  • natuurramp
  • ontploffing
  • blikseminslag
  • storm
  • enz.

Bij een schadegeval kan je woningverzekering de herstellings- of heropbouwkosten vergoeden die anders helemaal voor jouw rekening zouden zijn!

2. Dekt een brandverzekering voor eigenaars alleen de schade van … een brand?

Absoluut niet! De grootste angst van een vastgoedeigenaar is dat zijn of haar woning in vlammen opgaat. Dat is altijd zo geweest en daarom werden de eerste contracten ‘brandverzekering’ genoemd.

Maar tegenwoordig biedt een huiseigenarenverzekering een veel ruimere wettelijke basisdekking dan een ‘gewone’ brand. Straks vertellen we je daar meer over. Bovendien kan elke verzekeraar extra waarborgen en diensten aan het contract toevoegen, zoals:

  • Dekking van je burgerlijke aansprakelijkheid als je woning schade aan anderen berokkent
  • Tijdelijke huisvesting bij een ernstig schadegeval
  • Een polis ‘huurdersaansprakelijkheid’ voor schade aan een vakantieverblijf dat je huurt of aan één of meer kot(en) die je huurt voor je kinderen
  • 24/7 bijstand
  • enz.

3. Beschermt een huiseigenarenverzekering je ook tegen diefstal?

Een uitstekende vraag, want het antwoord … hangt helemaal van jou af! Alleen als je ook de inboedel van je woning verzekert, kan je een optie ‘diefstal’ afsluiten. Dat is zeker verstandig, want zo’n inboedelverzekering met diefstalbescherming maakt de dekking van je huiseigenarenverzekering compleet.

Met deze extra dekking zijn je persoonlijke bezittingen beschermd: je meubels, kleren, tv, elektrische huishoudapparaten, enz. Soms zelfs ook goederen die je voor je beroep nodig hebt, zoals een laptop, smartphone, materiaal of eventuele goederen, enz.

Hoeveel betaal je voor een inboedelverzekering, inclusief de diefstaloptie? Dat hangt af van de geraamde waarde van je goederen. Het is dus een goed idee om zelf een gedetailleerde lijst van je bezittingen op te stellen en die regelmatig bij te werken.

4. Is ook de dekking burgerlijke aansprakelijkheid in je polis inbegrepen?

Dat is inderdaad meestal het geval. Maar wat levert die extra dekking je op? Dit specifieke onderdeel van je huiseigenarenverzekering komt goed van pas wanneer je aansprakelijk wordt gesteld in bepaalde situaties.

Neem bijvoorbeeld wateroverlast in je woning die ook je buren schade berokkent. Of een pan die van je dak waait tijdens een storm en een voorbijganger raakt. Of stel je een brand voor die zich naar de woning van je buren uitbreidt. De dekking burgerlijke aansprakelijkheid van je huiseigenarenverzekering dekt dan de stoffelijke en lichamelijke schade die je woning aan derden berokkent en waarvoor jij aansprakelijk zou kunnen zijn. Dankzij die extra dekking is je gemoedsrust gegarandeerd!

5. Wat heb je aan de rechtsbijstand van je huiseigenarenverzekering?

Rechtsbijstand is vaak veel nuttiger dan je denkt. Deze verzekering beschermt je tegen derden als er schade aan je woning of inboedel is die je brandverzekering niet dekt. Soms moet je hiervoor naar het gerecht stappen en dan dekt de rechtsbijstand je gerechtskosten en de eventuele kosten van een advocaat of expert. Je rechtsbijstand kan zelfs tussenkomen als blijkt dat een aansprakelijke derde de schade niet kan betalen.

6. Beschermt een huiseigenarenverzekering alleen je woning?

Zeker niet! Het is goed mogelijk dat je brandverzekering als eigenaar niet alleen schade aan het gebouw zelf dekt, maar ook aan eventuele losstaande bijgebouwen zoals een serre, tuinhuis, enz. Zelfs de kosten om je tuin weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, worden soms vergoed. Alles hangt af van je woningverzekering in kwestie.

Een forse hagelbui zou bijvoorbeeld je mooie serre kunnen vernielen. Of je tuinhuis wordt meegesleurd door een overstroming en er blijft weinig van over. Een storm ontwortelt een boom en dus moet je gazon gedeeltelijk heraangelegd worden. De kosten van zo’n schadegeval kunnen flink oplopen. Check dus zeker of je huiseigenarenverzekering automatisch dergelijke schadegevallen dekt of dat je bepaalde opties moet toevoegen.

7. Wat zijn de voornaamste risico’s die je huiseigenarenverzekering dekt?

Een eigenaar kan door een natuurramp of bepaalde schadegevallen voor heel hoge kosten komen te staan. Een woningverzekering geeft je gemoedsrust:

  • Na een kortsluiting staat je salon in lichterlaaie. Resultaat: zwartgeblakerde muren, een ingestort plafond en enorme kosten!
  • Tijdens een onweer gaat een rukwind aan de haal met een stuk van je dak en er sijpelt water binnen, waardoor je plafonds en isolatie beschadigd zijn.
  • Je vaatwasser lekt al een tijdje en veroorzaakt flink wat waterschade: je parket zwelt op, de plinten trekken krom, enz.
  • Dieven forceren je voordeur en gaan aan de haal met je elektronica en juwelen (als je ook een diefstaloptie hebt afgesloten).
  • Een keitje knalt tegen je erker en je moet het glas laten vervangen.
  • Een natuurramp kan iedereen overkomen. Bij een wolkbreuk gutst het water binnen en is er veel schade aan het gelijkvloers en in de kelder.

In al deze gevallen (en er is nog veel meer denkbaar, zoals hagel- of bliksemschade, sneeuwdruk, enz.) draai jij op voor de (aanzienlijke) kosten. Een woningverzekering is dus een absolute must!

8. Is een huiseigenarenverzekering verplicht?

Soms ben je wettelijk of contractueel verplicht om deze verzekering af te sluiten. Maar ook als dat niet het geval is, doe je er zeker goed aan om een woningverzekering te nemen. We zetten de mogelijkheden op een rijtje:

Je bent eigenaar van een woning en je woont er zelf. Wettelijk ben je dan niet verplicht om een woningverzekering te nemen. Maar wil je echt het risico lopen dat je kostbare bezit door één of ander voorval beschadigd of zelfs vernietigd wordt? En ga je dan zelf voor de kosten opdraaien? Bij vastgoed gaat het altijd om forse bedragen en dus is een huiseigenarenverzekering meer dan aan te bevelen.

Je bent mede-eigenaar van een appartement. In de meeste gevallen sluit de vereniging van mede-eigenaars dan een algemene polis af (ook wel blokpolis genoemd) die het hele gebouw dekt. Check altijd goed welke waarde deze polis verzekert. De kans bestaat dat je appartement onderverzekerd is. Een blokpolis dekt ook nooit de inboedel (meubels, elektrische toestellen, persoonlijke bezittingen, enz.). Alleen al om die reden doe je er goed aan om zelf ook een huiseigenarenverzekering af te sluiten.

Je bent eigenaar van vastgoed dat je verhuurt. In Vlaanderen en Wallonië is je huurder verplicht om een woningverzekering af te sluiten. Toch is het een goed idee om in je huurcontract de verplichting van een brandverzekering op te nemen, ongeacht het gewest waar het vastgoed zich bevindt. De polis die de huurder afsluit, dekt de schade die hij of zij zou kunnen veroorzaken aan je woning of appartement en zijn of haar aansprakelijkheid ten opzichte van anderen (de buren bijvoorbeeld).

Natuurlijk is je huurder niet verantwoordelijk voor alle schade. Een kortsluiting is bijvoorbeeld altijd mogelijk. De combinatie van jouw huiseigenarenverzekering en zijn of haar woningverzekering is dan ook perfect om zo goed als alle voorvallen te dekken.

9. Hoeveel bedraagt de premie van een woningverzekering?

Het premiebedrag hangt af van allerlei factoren, zoals de oppervlakte, het aantal kamers of de ligging van je woning en de waarde van de inboedel.

Overloop je polis samen je verzekeringsadviseur in elk geval om de 2 tot 3 jaar of wanneer je aanzienlijke veranderingen uitvoert (renovatie, uitbreiding, enz.). Dan ben je zeker dat je polis nog up-to-date is en vermijd je financiële risico’s.

Ben je op zoek naar een huiseigenarenverzekering? Dan hebben wij voor jou de optimale oplossing voor je gemoedsrust: de Top Woningverzekering van AG. Deze brandverzekering biedt je alle bescherming die je nodig hebt als eigenaar.

 

AG Insurance (afgekort AG) nv - E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel -  www.aginsurance.be - info@aginsurance.be – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder code 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Tussenpersoon: BNP Paribas Fortis nv – Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702, is ingeschreven onder dit nummer bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden verzekeringsagent, vergoed door commissies, voor AG Insurance nv. BNP Paribas Fortis nv bezit een deelneming van meer dan 10% in AG Insurance nv.