Ik wil kopen! Hoeveel kan ik lenen?

Op 05/11/19
Deel via

Heb je concrete plannen om je eigen woning te kopen of te bouwen? Dan is het tijd om te weten te komen hoeveel je kan lenen en afbetalen.

Heb je zicht op je budget, dan kan je gericht op zoek gaan naar de woning die echt bij je past. Misschien moet je je verwachtingen wat bijstellen of ontdek je net dat je, op basis van je financiële situatie en de looptijd die je hebt gekozen, veel meer aankan dan je eerst had gedacht.

De regel van het gezond verstand stelt dat je niet meer dan 30 à 40% van je maandelijks inkomen mag spenderen aan het terugbetalen van je krediet (je kan natuurlijk ook gaan voor minder). Hoeveel lenen? Hoeveel aflossen? Twee vragen die je je moet stellen vooraleer je aan de slag gaat.

Een concreet voorbeeld*?

Thomas is 30 jaar, Brusselaar, vrijgezel en verdient €1.850 netto per maand als grafisch ontwerper in een reclamebureau. Hij heeft €35.000 spaargeld dat hij kan gebruiken voor de aankoop van zijn appartement of huis. Volgens de 30 à 40%-regel kan hij dus tussen €555 en €740 per maand spenderen aan de terugbetaling van zijn hypothecair krediet. Met een maandelijkse terugbetaling van € 740, kan hij op 25 jaar tot ongeveer €175.000 lenen.

Is een maandelijkse aflossing van €740 (40% van zijn loon) haalbaar voor Thomas? Zijn vaste kosten? Gemiddeld €195 per maand (€90 aan gas en elektriciteit, €17 aan water, €38 voor de schuldsaldoverzekering, €50 aan familiale en woonverzekering). De aflossing van zijn krediet (€740) en zijn vaste kosten (€195) bedragen samen €935. Thomas houdt dus €915 over (€1850 min €935) voor voeding, transport, hobby’s, telefonie … Is €915 euro per maand voldoende om van te leven? Dat moet hij in eerste instantie zelf beslissen. Indien niet, dan kan Thomas opteren voor een minder hoge aflossing. Zonder extra eigen inbreng zal hij dan wel minder kunnen lenen op 25 jaar dan initieel voorzien.

En nu aan jou! Ontdek onze simulatietool, bereken online hoeveel je kan lenen op 25 jaar en aflossen per maand én ga gericht op zoek naar een woning die jij kan betalen.

Start een simulatie >

*Dit voorbeeld is fictief en kan enkel als zodanig gebruikt worden.