Heb je een tweedehandswagen gevonden? Vergeet zeker de aankoopfactuur niet. Ontdek hier wat er allemaal moet op staan en welke documenten je nodig hebt.
De aankoopfactuur
Of je nu een auto koopt bij een particulier of een professional, de verkoper moet je altijd een factuur geven. Dit document moet door beide partijen ondertekend worden en moet volgende elementen vermelden:
- de aankoopdatum.
- de namen en adressen van de vorige kopers en verkopers.
- de prijs en betalingsvoorwaarden.
- de prijs en betalingsvoorwaarden.
- de kenmerken van de wagen: merk, model, bouwjaar, cilinderinhoud, vermogen van de motor (kW), model van het koetswerk, chassisnummer, datum van de eerste ingebruikname, kilometerstand op de teller en leveringsdatum.
- de aankoopgarantie (gedekte periode en wat er gedekt is en wat niet).
- de prijs.
Deze documenten moet je hebben
Factuur in orde? Top! Maar daarmee is de papierwinkel nog niet van de baan. Ook deze documenten moet de verkoper je bezorgen:
- het roze formulier, de ‘aanvraag tot inschrijving van een voertuig’.
- een geldig keuringsbewijs en het tweedehandsinspectieverslag van de autokeuring.
- het gelijkvormigheidsattest, het bewijs dat de wagen aan de nodige technische specificaties voldoet.
- een LPG-certificaat als de wagen op gas rijdt.
- de CAR-PASS, een officieel en verplicht document met de kilometerstand van de wagen.
To btw or not to btw
- Tussen particulieren wordt er nooit btw verrekend. Daardoor betaal je doorgaans minder dan bij een professionele verkoper (die btw-plichtig is).
- Koop je jouw tweedehands auto bij een professional? Dan valt de aankoop ofwel onder het normale btw-tarief van 21%, ofwel onder de bijzondere regeling voor belastingheffing over de winstmarge. Deze info heb je nodig om de totale aankoopprijs te kunnen berekenen vooraleer je akkoord gaat met de verkoop.
- Op de officiële site belgium.be vind je de lijst met documenten die noodzakelijk zijn voor de aankoop van een tweedehands auto.