Van dollar tot peso: wat doe je met je vreemde munten na je vakantie?

Op 03/06/22
Deel via

Je bent net terug van een zalige vakantie. Boordevol energie, maar met een lege portefeuille, op wat achtergebleven briefjes na. Wat doe je ermee?

Je had je nog zo voorgenomen niet te veel dinars (pesos, baht, forint… schrappen wat niet past) af te halen. Toch vind je – eenmaal terug thuis – nog enkele briefjes in de achterzak van je jeans bij het sorteren van de was … Wat doe je ermee? Je kan er altijd mee naar een wisselkantoor of de bank, maar er zijn nog oplossingen.


Bewaar ze in je rommellade tegen je volgende reis

Het maakt je niet alleen een super georganiseerde wereldreiziger, de symbolische waarde van die biljetten is niet te onderschatten. Telkens je die lade opentrekt, krijg je goesting om opnieuw je koffers te pakken. Thailand of de VS heb je nu eenmaal niet in één enkele reis gezien. Let op: het kan gebeuren dat bankbiljetten na lange tijd niet meer geldig zijn. Zorg ook voor labels, zodat je achteraf nog weet welke munt bij welk land hoort.

Geef ze aan het goede doel

Natuurlijk kun je, net voor je naar de luchthaven vertrekt, al je buitenlands geld weggeven als fooi op je allerlaatste terrasje op buitenlandse bodem. Maar wist je dat je op de meeste internationale luchthavens inzamelboxen voor het goede doel terugvindt, waar je zowel munten als briefjes kunt doneren?

Onze ultieme tip: stop de bankbiljetten en muntstukken in een knutselkoffer. Met een beetje hulp van Pinterest heb je misschien ooit zin om er een mooi taboeretje mee te bekleden. Of, beter nog, start een verzameling. Want wat is er nu leuker dan herinneringen ophalen aan die zalige vakantie telkens je voorbij het prikbord met je collectie kleurrijke briefjes komt? (Het antwoord: opnieuw vertrekken!).