5 goede redenen waarom je best vandaag al start met pensioensparen

Op 10/01/23
Deel via

Veel te vroeg, zeg je? Echt niet! We vertellen je waarom…

Pensioensparen: een woord dat ons meteen doet denken aan oma en haar pijnlijke rug of aan opa en zijn dagelijkse middagdutje. Iets voor oude mensen dus, die op het punt staan om hun carrière vaarwel te zeggen. Fout!

Van zodra je tijd hebt, heb je geld nodig

Die plannen waar je ooit eens werk van wil maken, daar heb je nu de tijd niet voor. Eenmaal je op pensioen bent wel. Dan kan je eindelijk op wereldreis vertrekken met je beste vriend(in), het land doorkruisen met je supersnelle elektrische fiets of die extra kamer inrichten als fitness ruimte om in vorm te blijven. Een zee van tijd… En om er echt van te genieten, heb je geld nodig.

Denk aan morgen en je profiteert vandaag al

Doe je aan pensioensparen en verzeker je je zo van een mooi kapitaal om binnen enkele tientallen jaren zorgeloos te genieten van het leven, dan profiteer je mogelijks vandaag al van een fiscaal voordeel. Een belastingvoordeel dat voor sommigen kan oplopen tot 30% van het gestorte bedrag. Een kapitaal dat opbrengt + verminderde bijdragen: twee vliegen in één klap.

Een klein bedrag is al voldoende

Bij onze partner BNP Paribas Fortis kan je al sparen voor je pensioen vanaf 30 euro per maand of 360 euro per jaar. En kan je bovendien op elk moment het bedrag aanpassen aan je financiële situatie. Zit je wat krap? Dan zet je de stortingen voor je pensioensparen een jaar on hold. Geen stress, want dat is nu net niet de bedoeling van pensioensparen.

Hoe vroeger je begint, hoe groter je reserve

Starten met pensioensparen twee dagen voor je op pensioen gaat, dat is watlaat. Bovendien moet je weten dat het wettelijk pensioen, in de meeste gevallen, onvoldoende is om de levensstandaard aan te houden die je had toen je werkte. Benieuwd hoeveel je krijgt eenmaal je op pensioen bent? Ga naar mypension.be en je ziet het meteen. Maar zorg dat je niet van je stoel valt … Start liever vandaag nog met elke maand een klein bedrag opzij te zetten, want daar voel je nu toch weinig van. Beetje bij beetje vormen die kleine bedragen een mooie som geld om zonder zorgen van je oude dag te genieten. Wettelijk kan je starten met pensioensparen vanaf 18 jaar. Maar het is pas interessant van zodra je gaat werken, kwestie van te profiteren – afhankelijk van je persoonlijke situatie – van de fiscale voordelen.

60 jaar, dat is niet zo lang meer

Om de vruchten te plukken van al dat sparen zonder iets van je geld te verliezen, moet je in principe wachten tot je minstens de leeftijd van 60 jaar hebt bereikt. Een eeuwigheid, zeg je? Heb geduld. Als er iets is waar iedereen het over eens is, dan is het wel dat hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Nu al denken aan je pensioen, dat is zorgen voor de persoon die je later zal zijn: voetjes in de lucht, geen stress en alle tijd om te genieten van het leven. Je zou er bijna van beginnen dromen…

Ontdek de oplossingen voor pensioensparen van BNP Paribas Fortis
en maak een simulatie >

Een praktische gids over beleggen

Ook al kan beleggen erg complex lijken, toch is het niet enkel weggelegd voor professionals. Om je te helpen bij het begrijpen van fiscaal voordelig sparen en tal van andere beleggingsproducten, en te beslissen of het al dan niet iets voor jou is, maakten we een praktische gids. Je ontdekt er alles over de mechanismen, voordelen en nadelen van de belangrijkste spaar- en beleggingsproducten van onze partner BNP Paribas Fortis.