Welke kaart gebruiken in België en het buitenland om kosten te vermijden?

Op 01/06/22
Deel via

Debetkaart of kredietkaart? Ontdek hoe je betaalt en geld afhaalt in België en het buitenland zonder je blauw te betalen.

Eerst en vooral: waar ben je?

Een belangrijke vraag, want afhankelijk van waar je precies bent, komen er al dan niet kosten kijken bij het gebruik van je kaarten. Samengevat: je bevindt je in de eurozone wanneer je rondwaart in een van de 19 lidstaten van de Europese Unie – waaronder België – die de euro als nationale munteenheid hebben*. Opgelet, bepaalde landen gebruiken de euro, maar maken geen deel uit van de eurozone (zoals Andorra, Monaco, San Marino en het Vaticaan). Daar waar je betaalt met een andere munteenheid, ben je ‘in het buitenland’.

*Eurozone: Duitsland, Oostenrijk, België, Cyprus, Spanje (incl. de Canarische eilanden), Estland, Finland, Frankrijk (incl. Guadeloupe, Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, San Marino en Saint-Barthélemy), Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal (incl. de Azoren en Madeira), Slovakije en Slovenië.

In euro, in de eurozone

Je debetkaart gebruiken in de eurozone (en dus ook in België) kost je niets. Zowel voor betalingen als voor het afhalen van cash aan een geldautomaat.

Betalen met je Hello kredietkaart is eveneens gratis. Wat je wel geld kost, is het afhalen van cash met een kredietkaart. 20 euro / 100 euro / 500 euro afhalen kost respectievelijk 6,20 euro / 7 euro / 11 euro (ofwel 6 euro + 1% van het afgehaalde bedrag). Echt te vermijden dus.

In vreemde valuta

Wisselkosten horen erbij, welke kaart je ook gebruikt (het tarief is quasi hetzelfde). Het zijn de behandelingskosten die het verschil maken.

Als je betaalt met je Hello kredietkaart, betaal je geen behandelingskosten, enkel wisselkosten. Deze kaart is dus ideaal voor aankopen in vreemde valuta.

Geld afhalen in vreemde valuta is nooit een goed idee, want de kosten zijn best hoog. Kan je niet anders? Gebruik dan bij voorkeur je debetkaart voor geldafhalingen. Concreet: haal je 625 euro af (= de standaard daglimiet voor afhalingen met de kaart), dan kost je dat 14,92 euro met de debetkaart en 16 euro met de kredietkaart.

Tip: probeer je bezoeken aan de geldautomaat te beperken en haal in één keer het bedrag af dat je nodig hebt, om zo de behandelingskosten tot een minimum te herleiden.


Een debetkaart en kredietkaart zijn dus echt complementair.
En kan je de ene niet gebruiken, dan heb je nog altijd de andere!

Heb je nog geen kredietkaart?
Ontdek de Hello kredietkaart

 

Goed om weten

  • In bepaalde landen kunnen kosten aangerekend worden voor het afhalen van geld (bijvoorbeeld aan een onafhankelijke geldautomaat die niet verbonden is met een bank). Men is wel verplicht om je te informeren over deze kosten vooraleer je afhaalt, via een boodschap op het scherm, een sticker op de automaat …
  • Je kunt zelf de instellingen van je kaarten aanpassen – debetkaart of kredietkaart – via de Hello bank! app.
  • Ontdek alle kosten met betrekking tot je kaarten op de tarievenlijst of dit handig overzicht.
  • De informatie in dit artikel is gebaseerd op de tarieven van toepassing op 31/05/2022.