Kleine ingrepen om slim en doeltreffend energie te besparen

Op 29/11/23
Deel via

Als het buiten kouder wordt, is het belangrijk om je energieverbruik onder controle te houden. Deze handige tips kosten je weinig of niets!

Van oktober tot begin mei, als het buiten koud en guur is, zetten we de verwarming aan en brengen we meer tijd binnen door. Maar op zoveel gezelligheid staat een prijs: onze verwarmings- en elektriciteitsfactuur stijgt. De hamvraag luidt dan ook: hoe energie besparen in die periode?

Je woning op voorhand winterklaar maken en zo je verbruik onder controle houden, is alvast een goed idee. En dat betekent niet per se ingrijpende werken die je handenvol geld kosten. Energiebesparing is ook mogelijk met een reeks eenvoudige en betaalbare ingrepen. Als je onze tips voor energiebesparing toepast, zal je het resultaat snel merken aan je verwarmings- en elektriciteitsrekening!

Neem afscheid van je oude lampen

Korte dagen en somber weer: in deze periode brandt je verlichting vaker en langer. Hoe kan je toch elektriciteit besparen in huis? Met ledverlichting! Deze energiezuinige verlichtingstechnologie beperkt flink je verlichtingskosten, want een ledlamp heeft minder stroom nodig! Ga dus meteen aan de slag en vervang je oude gloeilampen door ledlampen.

Goed om te weten: Heb je al overal in huis ledlampen? Check dan zeker eens of er geen laagje stof op ligt. Dat stof zorgt ervoor dat ze minder licht afgeven en vermindert dus hun rendement. Je lampen even afstoffen maakt je verlichting dus nog effectiever en zuiniger. Weer een tip om energie te besparen die je niets kost!

Heb je al een slimme thermostaat?

Steeds meer technologisch geavanceerde toestellen maken ons dagelijks leven makkelijker en aangenamer. De slimme thermostaat is daar zeker één van. Hij regelt automatisch de temperatuur in je woning, vaak zelfs kamer per kamer. En hij kan nog meer, zoals de werking van je cv-ketel op je dagelijkse gewoontes afstemmen of zelf beslissen dat er in een kamer waar al een hele tijd niemand is geweest geen verwarming nodig is. Handig extraatje: via je smartphone regel je de verwarming in huis, waar je ook bent. Kortom: zo’n thermostaat helpt je aan een flinke energiebesparing!

Goed om te weten: Er zijn slimme thermostaten voor elk type centrale verwarming. Ze kosten tussen 125 en 300 euro, afhankelijk van model en functies. Maar daar staat tegenover dat zo’n toestel je 10% tot 25% kan laten besparen op je verwarmingskosten!1

Geef tocht geen kans

Opnieuw een belangrijke tip om energie te besparen in je woning. Een koude tocht door je woonkamer is verschrikkelijk onaangenaam (en duur). Waarom zou je de hele winter bibberen? Pak de warmteverliezen via je ramen aan en vergeet ook je deuren niet (vooral buitendeuren of deuren naar onverwarmde ruimtes zoals je kelder of zolder). Hoe je tocht opspoort? Steek een wierookstokje aan en let op plotse hevige bewegingen van de rook …

Wat doe je eraan? Misschien is de afdichtingsstrip aan het raam gebarsten of te oud en moet die vervangen worden. Dat doe je makkelijk zelf, ook als je geen doe-het-zelver bent. Soms is het ook een goed idee om een tochthond voor je buitendeur te leggen. Een voor de hand liggende, maar efficiënte en betaalbare oplossing.

Laat je cv-ketel regelmatig onderhouden

Wil je nog meer tips om energie te besparen? Kijk dan ook eens naar je cv-ketel, het hart van je verwarmingsinstallatie. En bedenk dat het absoluut de moeite is om die tijdig door een vakman te laten onderhouden. Om te beginnen omdat je dan vijf keer minder kans hebt dat hij het plots begeeft. En omdat je ketel beter presteert: hij verbruikt 8 tot 10% minder energie en stoot ook minder CO2 uit2.

Goed om te weten: Wettelijk ben je verplicht om je cv-ketel elk jaar of om de twee jaar een onderhoudsbeurt te geven, afhankelijk van je gewest en energietype (gas, stookolie, pellets, enz.).

Verlies de verwarmingsbuizen niet uit het oog

Je staat er niet altijd bij stil, maar het warme water van je cv-ketel komt bij je radiatoren terecht via leidingen doorheen je ganse woning. Als ze door een niet-verwarmde ruimte lopen (kruipruimte, zolder, kelder, enz.) of zelfs langs buiten, gaat er onderweg tot 20% van de warmte verloren. Je leidingen isoleren is dan ook geen overbodige luxe. Er bestaat isolatiemateriaal dat je makkelijk zelf rond de buizen schuift en niet duur is. Terwijl het je toch tot 3% aan stookkosten scheelt3. Een flinke energiebesparing!

Elektrisch toestel stuk? Ga voor een zuiniger model

Je koelkast, oven, vaatwasser en wasmachine zijn toestellen die erg veel energie verbruiken. Heeft er eentje de geest gegeven? Let dan op het elektriciteitsverbruik wanneer je een vervangtoestel koopt. Modellen met energielabel A kosten misschien meer, maar zijn veel zuiniger. Daardoor haal je dat verschil er dubbel en dik uit op langere termijn.

Besparen met je interieurinrichting

Tapijt

Heb je geen vloerverwarming? Zijn je vloeren niet optimaal geïsoleerd? Investeer dan in een dik en zacht tapijt om energie te besparen en je te beschermen tegen de koude vloer in je woonkamer of salon. Want als je koude voeten krijgt, koelt heel je lichaam af.

Overgordijnen

Ook overgordijnen in dikke stof of met een voering zijn ideaal om je interieur af te schermen van de kou die zou kunnen binnendringen langs deuren, vensters, een gang, enz. Nog een manier om bij te dragen tot energiebesparing in huis!

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Spiegels die je op goed uitgekiende plekken aanbrengt, bijvoorbeeld dicht bij een raam, weerkaatsen de zonnestralen. Zo vangt je woning meer licht en zonnewarmte op. Je hoeft dus minder snel het licht aan te doen en je verwarming moet niet zo hard werken. En als extraatje geven spiegels de indruk dat je interieur groter is!

Nog een laatste tip: plan je uitgaven

Heb je besloten om je woning energiezuiniger te maken? Maak dan een planning op, zodat je niet alles tegelijk hoeft te betalen. En begin ook al meteen wat geld opzij te zetten om je uitgaven te financieren. Ontdek onze tips om te sparen als een pro!

Zoals je merkt, is duurzame energiebesparing ook bij jou perfect mogelijk met enkele eenvoudige en slimme ingrepen. Gebruik deze tips om energie te besparen als vertrekpunt om je woning voor te bereiden op de koude winterdagen. Je beloning? Een lager elektriciteitsverbruik en minder verwarmingskosten.

generic-success

Bronnen:

1 https://www.lecho.be/monargent/energie/5-raisons-d-investir-dans-un-thermostat-intelligent/9955294.html

2 https://www.engie.be/nl/verwarming-pechbijstand/onderhoud-verwarmingsketel/

3 https://www.engie.be/nl/blog/bespaartips/verwamingsfactuur-verlagen/