Fake webshops: hoe een nep site checken?

Op 23/08/23
Deel via

Het internet is helaas niet alleen het land van eindeloze rainbows en fluffy unicorns. Ontdek onze slimme tips om je niet te laten vangen.

Check het adres

Merkenwebsites hebben meestal een simpele url. Denk gucci.com en niet gucci-for-less.com. Wil je een specifieke website checken? Dat kan met deze handige online tool.

Google is your friend

Twijfel je of een website the real thing is? Google de naam en zoek reviews. Een webwinkel die al een tijdje bestaat, verschijnt altijd in de zoekresultaten. Je kan ook het rekeningnummer van de webshop googlen.

Check het keurmerk

Een website met een keurmerk, zoals Becommerce in België, staat garant voor een bepaalde service. Tegelijk worden gegevens van bepaalde webshops soms gestolen om er een fake site mee na te bouwen. Als je twijfelt, check dan de url op de website van het keurmerk zelf.

Check de contactgegevens

Op betrouwbare websites staan de contactgegevens van de verkoper altijd duidelijk vermeld, bijvoorbeeld onder de rubriek ‘Contact’ of ‘Wettelijke informatie’. Vind je niet meteen de juiste bedrijfs- of contactgegevens terug? Dan kan dit een aanwijzing zijn dat het over een fake webshop gaat.

Deel nooit onnodige informatie

Een webshop heeft niet zoveel informatie van je nodig om zaken met jou te doen. De pincode van je bankkaarten deel je nooit. Het enige wat je wel mag delen, is het nummer, de vervaldatum en de CVV-code (Card Validation Value), die drie laatste cijfers op de achterkant van je kaart.

Deel je persoonlijke gegevens – je kaartnummer, vervaldatum, CVV-code of pincode – nooit, never, jamais via e-mail, telefoon, post, SMS of sociale media.

Betaal niet via overschrijving

Als je via overschrijving betaalt en je bent niet zeker of de webshop legit is, dan ben je niet beschermd. Betaal dus liever met Payconiq by Bancontact of via betaalapps zoals Google Pay en Apple Pay.

Betaal ook met je Bancontact - Visa Debitdebetkaart of Hello kredietkaart zonder kaartlezer rechtstreeks via de Hello bank! app. 100% veilig! Je hebt enkel je Easy Banking code, je digitale vingerafdruk of Face ID nodig. Is de webshop een scam, dan kan je bank je verder helpen.

Beveiligde betaalmodule

In elk geval moet de url met een slotje en https:// beginnen eens je in de betaalmodule zit. Is dat niet het geval, dan maak je je beter uit de voeten.

Alles gecheckt? Shop gemakkelijk en veilig online dankzij je Bancontact - Visa Debit debetkaart of, beter nog, de Hello kredietkaart* met twee verzekeringen Aankoopbescherming.

Ontdek de Hello kredietkaart

* Onder voorbehoud van aanvaarding van je aanvraag