Nieuwe of tweedehands auto: pro’s en contra’s

Op 09/02/23
Deel via

Twijfel je tussen een nieuwe en tweedehands auto? Elk hebben ze hun voor- en nadelen. Ontdek ze hier.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Een tweedehands auto kost minder in aankoop en je moet niet wachten tot jouw bolide van de fabrieksband rolt. Maar je kan niet zelf de kleur of opties kiezen... Een nieuwe wagen heeft dan weer langer garantie en geen verborgen gebreken… Weeg dus goed alle pro’s en contra’s af vooraleer je een beslissing neemt.

Nieuwe wagen: zo goed als op maat

Hét grote voordeel van een nieuwe auto? Je kan hem zelf configureren. Het aantal paarden onder de motorkap, het type brandstof, de kleur van het koetswerk, de opties (zetelverwarming, yes!) en technische snufjes: je beslist het allemaal zelf.

Er is wel een behoorlijk verschil in budget in vergelijking met een tweedehands. Probeer dus zeker wat af te pingelen bij je dealer of wacht bijvoorbeeld op saloncondities.

Soms moet je enkele maanden wachten tot je de sleutels van je nieuwe auto in handen krijgt (afhankelijk van de productietijd). Als je dat niet ziet zitten, kan je ook kiezen voor een stockwagen. Die is wellicht goedkoper en sneller beschikbaar.

Bereken wat een lening op afbetaling* voor een nieuwe of tweedehands auto je zal kosten met de handige simulatietool.

Tweedehandswagen: bijna dezelfde auto voor minder geld

Voor een goede tweedehands auto betaal je een pak minder dan voor een nieuwe, die trouwens na twee jaar zo’n 40% van zijn waarde heeft verloren.

Bij een particulier betaal je meestal minder, maar je hebt geen enkele garantie noch bescherming tegen eventuele verborgen gebreken. Ga je liever langs bij een professional? De meeste automerken hebben een eigen netwerk voor tweedehandswagens. De voertuigen worden gecontroleerd en je kan rekenen op een waarborg van minimum 12 maanden.

In elk geval is een tweedehands auto niet per se onveiliger dan een nieuwe wagen. Hij moet sowieso de keuring passeren. Wil je kopen met een gerust gemoed? Bekijk het onderhoudsboekje, maak een testrit en neem iemand mee die er iets van kent als je zelf geen kenner bent.

Heb je een tweedehandswagen gevonden? Vergeet dan zeker de aankoopfactuur niet. Ontdek wat hier allemaal op moet staan en welke documenten de verkoper je nog moet bezorgen.

En het financiële plaatje? Het tarief van je lening op afbetaling* hangt meestal af van de leeftijd van je wagen. Lenen voor auto’s jonger dan drie jaar is vaak voordeliger dan voor oudere auto’s. Doe een online simulatie en je weetmeteen waar je staat.

Kortom, een nieuwe wagen en tweedehandswagen hebben allebei hun voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat je de beslissing neemt die bij jou past.

*Kredietvorm: Lening op afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet in hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII van het wetboek van Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door Alpha Credit nv, kredietgever, Warandeberg 8 Bus 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702.