Sparen of beleggen? Wat is de juiste keuze?

Op 23/11/22
Deel via

Sparen of beleggen, het heeft allebei zijn voordelen. Om de juiste keuze te maken, is een eerste stap weten waar je staat en waar je naartoe wil.

Je hebt je vaste en variabele uitgaven onder controle? Dan loont het de moeite om na te denken over het geld dat je overhoudt. Wat doe je met het geld dat je bijeen spaart, naast het appeltje voor de dorst voor onverwachte kosten en wat geld om je projecten te realiseren? Kies je voor sparen of beleggen? Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarover we precies praten.

Sparen, ok, maar hoe?

Het principe: laat je niet verleiden om voor de zoveelste keer een portie junkfood aan huis te laten leveren of beperk impulsieve aankopen zoals dat leuke bloesje in de etalage of een extra paar fancy sneakers. Het geld dat je door deze opofferingen uitspaart, zet je op een spaarrekening. Zo bouw je langzaamaan een reserve op. Je kan ook kiezen voor automatisch sparen of Easy Save waarmee je je spaarrekening aandikt zonder er zelfs iets voor te hoeven doen. In al deze scenario’s blijft je geld op elk moment beschikbaar en het kost je niets. Maar als we spreken over rendement, is het niet echt bijzonder …

Start met fiscaal sparen: voordeel tot 30%

Ben je onderworpen aan personenbelasting? Weet dan dat fiscaal sparen je een mooie belastingvermindering oplevert. Denk maar aan pensioensparen en/of langetermijnsparen. Je voordeel is afhankelijk van je persoonlijke fiscale situatie (die kan evolueren in de tijd) maar kan oplopen tot wel 30%! Met fiscaal sparen start je best van zodra je begint te werken en belastingen betaalt. Zo bouw je een mooie reserve op om je pensioen voor te bereiden of voor de aankoop van een onroerend goed.
Begin je met sparen voor je 55 jaar, dan worden de bedragen die je na je 60ste stort bovendien niet meer belast terwijl je toch nog van het fiscaal voordeel blijft genieten. Ontdek waarom je best vandaag al start met pensioensparen.

Beleggen: al vanaf 30 euro per maand

Heb je een reserve opzijgezet, de fiscale mogelijkheden benut en is er nog wat geld over, dan is er een manier om te vermijden dat je geld ligt te slapen op een spaarrekening: beleggen. Neen, je hoeft helemaal geen financieel expert te zijn of over grote bedragen te beschikken. Je kan vandaag al online beleggen vanaf 30 euro per maand. Je geld wordt beheerd door experten die er dag in dag uit mee bezig zijn.
En het rendement? Dat kan hoger zijn dan bij een spaarrekening, maar het risico is dat natuurlijk ook. Informeer je dus goed en zie het groot, zelfs met een klein budget.

Een praktische gids

De veiligheid van sparen en het potentieel van beleggen: beiden hebben hun voordelen. Maar hoe weet je welke formule het meeste aansluit bij jouw behoeften en financiële doelstellingen? Welke beleggingen passen het best bij jouw profiel? Als je graag alles wil weten over de verschillende mogelijkheden om je spaargeld te laten groeien, dan hebben we daar de perfecte plek voor. Check onze gids en ontdek de mechanismen, voordelen en nadelen van elk beleggingsproduct.