Optimaliseer je energieverbruik, ongeacht je budget

Op 23/02/24
Deel via

Een energierekening die maar blijft stijgen, het maakt heel wat gezinnen ongerust. Hoe krijg je je energieverbruik onder controle? Ontdek onze tips.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Hoe je het hoofd koel houdt? Door je te focussen op wat je zelf kan doen! Er zijn zoveel gewoonten – die helemaal niets kosten – en betaalbare grote en kleine klussen om je energieverbruik onder controle te houden. Dat geldt voor je verwarming, maar ook voor je jaarlijks elektriciteitsverbruik. Klaar om je energierekening niet te laten ontsporen? Met onze tips zal je dat zeker lukken.

Waarom zou je in actie schieten? 

Je energierekening weegt zwaar door in je budget

Dat was zeker in de winter van 2022-2023 het geval, toen de energieprijzen piekten en paniek veroorzaakten. De energierekening schoot de hoogte in en palmde een flink deel van het gezinsbudget in (zo’n 6 tot 7% volgens een studie van PWC in opdracht van de vier Belgische energieregulatoren).

Alleen actie brengt verandering

Energie neemt een flinke hap uit het maandbudget en dus hebben we er alle belang bij om overmatig energieverbruik te vermijden. Gelukkig kunnen we iets doen, zelfs zonder een euro uit te geven. Het bewijs? In 2022 verminderden de Belgen hun gemiddeld energieverbruik met 9% in vergelijking met 2021 (volgens de FOD Economie - Belgian Energy Data Overview).

Concreet?

  1. Door een hele reeks trucjes toe te passen, kan je je verwarmingskosten en verbruik van elektriciteit beperken.
  2. Eenmaal die kosteloze goede gewoonten hun weg gevonden hebben in je dagelijks leven, kan je nog een stap verder gaan. Door slechts enkele tientallen euro’s te investeren, kan je overmatig energieverbruik in je woning vermijden.
  3. Als laatste stap bekijk je hoe je het energieverbruik van je woning kan optimaliseren met een energetische renovatie.

1. Kosteloze gewoonten voor je energieverbruik

Energie besparen kan vaak zonder geld uit te geven. Veel kleine klusjes kosten je niets en hebben toch een positieve impact op je budget. We zetten 7 interessante gewoontes voor je op een rijtje waarmee je zonder veel inspanning je energierekening verlaagt. Denk maar aan het optimaal instellen van je thermostaat of de tarieven van verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Het kan je meer opleveren dan je denkt!

Ontdek onze 7 eenvoudige, effectieve en kosteloze oplossingen! >

2. Kleine stappen met grote gevolgen

Vele kleintjes maken een groot … Dat is goed nieuws voor al wie met een beperkt budget iets wil doen om zijn of haar energieverbruik te verlagen. Soms hoef je maar enkele euro’s uit te geven om je energierekening merkbaar te verminderen. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om je ramen van nieuwe isolerende afdichtingen te voorzien. Die kosten niet veel, maar zijn heel doeltreffend: je bespaart er mee op je verwarmingskosten! Wil je nog zo’n betaalbare tip? Een tochthond van nauwelijks 10 euro voorkomt aanzienlijk warmteverlies.

Bekijk onze beste ‘voordelige’ tips om overmatig energieverbruik te vermijden. >

3. De grote middelen: energetisch renoveren

Wil je je woning duurzaam energiezuiniger maken en tegelijk het thermisch comfort verhogen? Dan zijn grotere werken nodig. Je bespaart op langere termijn en bovendien geniet je elk seizoen van een gezellig interieur. Maar hoe maak je van je energetisch renovatieproject een succes?

Bepaal welke werken voorrang hebben

Voor je aan de werken begint, is het een goed idee om een vakman een energiebalans van je woning te laten opstellen. Zo’n audit vertelt je welke werken uitgevoerd moeten worden en in welke volgorde. Wat is er dringend en wat kan ook later? Misschien moet je eerst je dak nog isoleren? Of je ramen vervangen? Pas daarna kan je bijvoorbeeld een nieuw verwarmingssysteem (bijv. een warmtepomp) of zonnepanelen laten installeren. Een analyse laat je in elk geval zien wat noodzakelijk is om je energieverbruik te optimaliseren.

Verlies je budget niet uit het oog

De logische eerste stap: berekenen hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je al hebt. Het kan een goed idee zijn om alvast te beginnen sparen voor de werken met onze handige tips. Vergeet niet dat er ook gewestelijke premies bestaan voor een extra financieel duwtje in de rug.

Maar soms is sparen alleen niet voldoende. Dan kunnen de leningen of afbetaling van BNP Paribas Fortis je de financiering bieden die je nodig hebt om je energetische renovatieproject uit te voeren.

Meer weten? Ontdek onze tips om van je energierenovatie een succes te maken.

Blijf dus niet bij de pakken zitten als je energieverbruik aan de hoge kant is! Wat je budget ook is, je kan altijd iets doen, op tal van manieren. Waar het op aankomt, is dat je je energieverbruik optimaliseert!

generic-success

Renovatielening en energielening — Kredietvorm: lening op afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van je aanvraag door Alpha Credit SA, kredietgever, Warandeberg 8 bus 3, 1000 Brussel — RPR Brussel — BTW BE 0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel — RPR Brussel — BTW BE 0403.199.702

Energielening: Lening op afbetaling: Omvat alle energiezuinige werken in de woning, onder meer de aankoop en plaatsing van raamwerk en dubbele beglazing, verwarming en stookketels, isolatiematerialen, zonnepanelen, energieaudits, plus alle andere materialen en werkzaamheden bestemd voor energiebesparingen in de woning.