Je eerste loon? Wat doe jij ermee?

Op 29/08/17
Deel via

Eerst en vooral, proficiat met je job! Binnenkort staat je eerste loon op je rekening. En wat dan?

Heb je al een idee? Of nog niet? Geef je meteen al je geld uit ? Of stop je alles in een kous onder je matras? Relax, wij zijn er om je te helpen…

Akkoord, jouw geld is jouw geld. En niemand heeft zich ermee te bemoeien. We willen je dan ook gewoon enkele goeie tips meegeven die je kunnen helpen om knopen door te hakken (en de goede beslissing te nemen, natuurlijk).

  • Woon je nog bij je ouders, dan hoef je alvast niet wakker te liggen van huurkosten. Maar waarom betaal je hen maandelijks geen kleine som in ruil voor de kosten van je verblijf in hotel mama? De sfeer zal er alleen maar op verbeteren en ondertussen kan jij zonder schuldgevoel blijven meegenieten van mama’s verse kost en haar was- en strijkdiensten.
  • Moet je elke maand huurgeld betalen aan de eigenaar van je stek, zorg er dan voor dat je het jezelf niet onnodig moeilijk maakt. Als je telkens bij het begin van een nieuwe maand bijna in het rood staat, is er al snel niets leuk meer aan. De norm is dat je nooit meer dan 33% van je inkomsten uitgeeft aan huur.
  • Maak een lijstje met je vaste maandelijkse uitgaven. Wat moet er zeker op staan: verbruik (water, gas, elektriciteit), eten, televisie en internet, mobiele telefoon, vervoerskosten, verzekeringen.
  • Maak een tweede lijstje met je variabele uitgaven: uitgaan, kledij, medische kosten…
  • Zet elke maand een bedrag aan de kant op je spaarrekening voor een project dat op je verlanglijstje staat. Dat geld kan echt voor alles dienen: een leuke reis, een tweedehands auto, een nieuwe computer of tablet…
  • Denk ook al aan morgen en zet wat geld opzij waar je een fiscaal voordeel mee hebt (dit betekent dat je een percentage van het gespaarde terugkrijgt via de belastingen) zoals pensioen- en/of woonsparen.

Ohja, we zouden het belangrijkste nog vergeten: geef een stukje van je eerste loon uit aan iets voor jezelf, iets waar je meteen plezier aan beleeft. Je hebt het verdiend! 💪  👍