Je eerste loon: wat doe jij ermee?

Op 29/08/17
Deel via

Eerst en vooral, proficiat met je eerste job! Binnenkort staan die zuurverdiende centen op je rekening. Al een idee wat je ermee gaat doen? Jezelf belonen? Sparen? Beleggen? En waarom niet van alles een beetje? Relax, we zijn er om je te helpen.

Akkoord, jouw geld is jouw geld en je doet ermee wat jij wil. Maar er is niets mis met enkele tips die je kunnen helpen om keuzes te maken (en liefst de juiste), toch? Zo blijkt uit cijfers dat 57% van de jongeren er niet in slaagt om voldoende te sparen1. Dus waarom er niet meteen werk van maken? We geven je alvast enkele ideeën ter inspiratie:

  • Woon je nog bij je ouders, dan hoef je alvast niet wakker te liggen van huurkosten. Maar waarom betaal je hen maandelijks geen kleine som in ruil voor de kosten van je verblijf in hotel mama? De sfeer zal er alleen maar op vooruitgaan en ondertussen kan jij zonder schuldgevoel blijven meegenieten van mama’s verse kost en haar was- en strijkdiensten.
  • Huur je je eigen stek, zorg er dan voor dat je het jezelf niet onnodig moeilijk maakt. Als je telkens bij het begin van een nieuwe maand bijna in het rood staat, is er al snel niets leuk meer aan. De norm is dat je nooit meer dan 33% van je inkomsten uitgeeft aan huur.
  • Lijst je vaste maandelijkse uitgaven op. Wat moet er zeker op staan: verbruik (water, gas, elektriciteit), eten, televisie en internet, mobiele telefonie, vervoerskosten en verzekeringen. Maak een tweede lijst met je variabele uitgaven: uitgaan, kledij, medische kosten … Want meten is weten!
  • Droom je van een elektrische fiets? Staat er nog een reis op je bucketlist? Spaar je voor je eigen appartement? Zet elke maand een bedrag aan de kant en leg zo een reserve aan.
  • Denk ook al aan morgen en zet wat geld opzij waarmee je fiscaal je voordeel doet, zoals pensioen- of woonsparen. Want ook al lijkt het vreemd om aan je pensioen te denken wanneer je nog maar net de twintig gepasseerd bent, je begint er best zo vroeg mogelijk aan. En dat om drie redenen: de dag waarop je met pensioen gaat, kan je rekenen op een mooi extraatje; je profiteert van een fiscaal voordeel tot 30%; en hoe vroeger je eraan begint, hoe meer je bijeenspaart.
  • En tot slot, waarom niet beleggen? Als je je eerste loonfiche krijgt, is dat misschien niet het eerste waaraan je denkt. Nochtans zijn er steeds meer jongeren die starten met beleggen. Volgens een studie van de toezichthouder op de financiële markten uit 2022, is 10% van de beleggers op de beurs in België jonger dan 30 jaar. Beleggen, dat betekent meer kans om je geld te doen opbrengen, maar ook meer risico. In tegenstelling tot sparen, waarbij de rentevoet amper de inflatie compenseert. Het belangrijkste is dat je je vooraf goed informeert, bij experten, adviseurs of andere beleggers. En als je belegt, doe het dan op maat van jouw persoonlijke situatie: een junior profiel belegt niet op dezelfde manier als een manager of directeur.

Ohja, we zouden het belangrijkste nog vergeten: geef een stukje van je eerste loon uit aan iets voor jezelf, iets waar je meteen plezier aan beleeft. Je hebt het verdiend! 💪  👍

1 Volgens een studie van Febelfin uit 2021